Tutkimustilaverkosto yhdistää tutkitun tiedon ja käytännön – lisää tiloja haetaan mukaan

2 min lukuaika

Uutinen

ProAgrian tutkimustilaverkosto on uusi toimintatapa edelläkävijätiloille, jotka haluavat olla mukana uuden tiedon tuottamisessa ja hyödyntämisessä. Verkosto on ainutlaatuinen ja olemme edellä muita Suomessa sitomassa tutkimus, neuvonta ja viljelijät yhteen. Verkoston rakentuminen on hyvässä vauhdissa. Verkostoa on pilotoitu vuonna 2022 ja nyt verkosto laajenee. Tällä hetkellä tiloja on mukana jo yli 30.

Kaksi viljelijaa pellolla

Lisää tiloja tarvitaan mukaan. Verkostolla nähdään tarve siirtää tietoa ja olla linkkinä eri toimijoiden välillä. Verkostossa testataan asioita ja toimintatapoja ja saadaan tutkimukselle hyvä tiloja tiedon levittämiseen käytännössä.

– Tavoitteenamme on parantaa tutkimuksen ja kehityshankkeiden linkitystä viljelijöiden arkeen ja niihin tarvittavan tiedon helppoa siirtymistä molempiin suuntiin, kertoo projektipäällikkö Essi Kiander ProAgria Keskusten Liitosta.

Mitä saan viljelijänä tutkimustilaverkostosta?

Mukana oleva tila hyötyy ennen kaikkea yhteistyöstä ja mukanaolosta tiedon tuottamisessa. Tilat ovat eturivissä varmistamassa, että suomalaisen maatalouden uutta tietoa sovelletaan ja siitä saadaan hyötyä. Lisäksi tila on mukaan suomalaisessa maataloustutkimuksessa.

Verkoston tutkimustilat saavat käyttöönsä myös ProAika-työajanseurasovelluksen vuodeksi sekä maksuttoman asiantuntijapalvelun. Vuonna 2023 tilat saavat sparrausta hiilensidontaan ja ilmastoviisauteen. Tulossa on myös verkostotapaamisia eri muodoissa.

Miten liittyä tutkimustilaverkostoon?

Liittyessään mukaan tutkimustilaverkostoon, tila antaa luvan kerätä jo olemassa olevaa dataa neuvonnan tietokannoista. Tietoa kerätään automatisoidusti esimerkiksi Wisu-viljelysuunnitteluohjelmasta sekä tuotosseurannan tiedoista. Automatisoitu tiedonkeruu ei vaadi yrittäjältä toimenpiteitä. Tieto tallennetaan nimettömänä.

– Tilan tietoja tai dataa ei luovuteta kolmansille osapuolille. Mahdollisissa raporteissa kaikki tieto esitetään anonyyminä, kertoo Kiander.

Tärkeimmät kerättävät tiedot ovat Wisu-viljelysuunnitelman tiedot sekä siihen liittyvän hiililaskennan tiedot. Lisäksi kaikilta tutkimustilaverkoston tiloilta kerätään Wisu-viljelysuunnitteluohjelmasta valmiit lohkomuistiinpanotiedot.

Lisää tiloja tarvitaan mukaan tutkimustilaverkostoon. – Verkostoon ovat tervetulleita kaikenlaiset tilat ympäri Suomen. Tuotantosuunnalla tai tilan koolla ei ole väliä. Toivomme mukaan myös luomutiloja. Mukaan pääsee jättämällä yhteydenottopyynnön nettisivujen kautta tai soittamalla, sanoo projektipäällikkö Essi Kiander.

Jätä yhteydenottopyyntö

Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.