Usein kysytyt kysymykset esikoodattavista maitonäytepikareista
Lypsykarjan tuotosseurannassa siirrytään kokonaan esikoodattujen pikarien käyttöön kesän 2024 aikana. Kokosimme tälle sivuille vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Löydät ohjeet verkkosivultamme tuotosseurannan ohjeista.
PC-näytelinkin ja MobiLinkin latauslinkin ja ohjeet löydät ProAgrian verkkopalveluista PROAGRIA VERKKOPALVELUT (mloy.fi)
Esikoodatut eli viivakoodilliset näytepikarit yhdistetään lehmän tunnistetietoon joko viivakoodilukijan, älypuhelimen tai tablettitietokoneen avulla. Viivakoodilukijalla viivakoodit luetaan suoraan Minun Maatilani koelypsyt -näytölle tai NäyteLinkki-sovellukseen. Älypuhelimella tai tabletilla luettaessa käytössä on MobiLinkki-verkkosovellus.
- Myös vanhalla älypuhelinsovelluksella NäyteLinkki Mobiililla voi edelleen skannata. Se toimii niin kauan kuin se löytyy puhelimesta. Sovellusta ei löydy enää sovelluskaupasta.
Robottilypsyssä viivakoodit skannataan joko MM NäyteLinkki sovelluksen kautta tai suoraan MinunMaatilani NäyteLinkki robottitiloille -näkymään tai PC-NäyteLinkillä. Lisäohjeita löydät MinunMaatilani pikaoppaassa.
Suositeltavat viivakoodinlukijat: https://www.proagria.fi/upload...
Jos edellä mainitut vaihtoehdot eivät onnistu, voi ilmoittaa viivakoodit tallennuspalveluun soittamalla 09 8566 5980 ja luetella pikarissa oleva numerosarja tallentajille.
- Hinta on tallennuspalvelun vuoden 2024 hinnaston mukainen: 0,58 €/eläin/tallennus. Jos ilmoittaa samalla perinteisen lypsyn maitomäärät, on hinta kaksinkertainen. Automaattisen lypsyn maitomäärien tallennushinta on 0,35 €/eläin/tallennus.
On myös mahdollista, että asiantuntija skannaa viivakoodit käydessään tilalla ja merkitsee pikareihin lehmien korvanumerot ennen koelypsyä. Koodit skannataan MinunMaatilani koelypsynäytölle ”Syötä vain viivakoodit” -valinnan kautta. Skannatut koodit tulee lähettää heti.
MobiLinkkiin pääsee oman kirjautumissivun tai Minun Maatilani -ohjelman kautta, eikä tarvetta erillisen sovelluksen lataamiseen ole. Viivakoodin luku edellyttää toimivaa kameraa. MobiLinkin ohjeet ja linkki sovellukseen löytyvät ProAgria Verkkopalvelut sivuston Maito-osion NäyteLinkin lataus -kohdasta. Tässä myös linkki sovellukseen: https://proagria.mtech.fi/Mobi...
- Palveluun kirjaudutaan ProAgria Verkkopalveluiden tai MinunMaatilani -ohjelman tunnuksilla. Ohjelma hakee tietokannasta karjatunnuksella lypsyssä olevat lehmät ja viivakoodi luetaan halutulle eläimelle puhelimen kameralla.
- Jos MobiLinkillä lähetettäviä viivakoodeja haluaa muokata MinunMaatilassani, ennen skannausta tulee asetuksissa valita ”Viivakoodit lähetetään” -kohdassa vaihtoehto ”MinunMaatilaani muokattavaksi”.
- Sovellus kannattaa laittaa kännykässä suosikiksi nettiselaimeen tai tehdä siitä pikakuvake, kun on kirjautuneena sisään. Pikakuvake tehdään nettiselaimen asetusten kautta.
- Luetut viivakoodit tallentuvat automaattisesti selaimen välimuistiin eikä puhelimen muu käyttö tai huono nettiyhteys keskeytä toimintaa.
Pikarin tulee olla vaaka-asennossa ja sopivaa lukuetäisyyttä voi hakea tuomalla pikarin viivakoodia hitaasti kohti kameraa. Liian lähellä tai kaukana linssiä koodin lukeminen ei toimi.
Kannattaa ensimmäiseksi päivittää selain. Ja jos selain on ajan tasalla eikä silti toimi, selaimen vaihto Firefoxiin voi auttaa.
Voi ottaa yhteyttä tuotosseurannan asiakaspalveluun 09 8566 5980 tai tuotosseuranta@proagria.fi.
MinunMaatilani ohjelmassa viivakoodit ovat aktiivisessa käytössä 2 kk.
Voi korjata niin kauan, kunnes pikarit on lähteneet laboratorioon. Asiakkaan työkaluilla uusi lähetys korvaa aikaisemmin lähetetyn tiedon.
MinunMaatilani ja PC-NäyteLinkki; jos lehmä on koelypsylistalla, koodin voi kirjoittaa näppäimistöllä viivakoodiruutuun
- MobiLinkki; tulee ilmoittaa tuotosseurannan asiakaspalveluun tai tallennuspalveluun koodi pikarin kyljestä
Ensin tulee tarkistaa, että lehmällä on poikiminen tai osto tallennettuna. Tämän jälkeen valitaan MinunMaatilani ohjelmassa ”Lisää eläin”, tai MobiLinkissä ”Päivitä lehmälista”. Eläin tulee listalle ja voi lisätä viivakoodin.
Lypsyrobotin järjestelmässä eläimelle tulee lisätä tai korjata EU-tunnus. Eläin lisätään edellisen ohjeen mukaan koelypsyyn.
Eri laboratorioissa on tiineystestianalyysin tilaukseen eri käytännöt. Osassa laboratorioista voi tilata tiineystestianalyysin myös tuotosseurantanäytteistä. Tilauksen voi tehdä laboratorion mukaan joko NäyteLinkki sovelluksella viivakoodien tallennuksen yhteydessä tai meijerin erillisellä tilauslähetteellä.
NäyteLinkki sovelluksissa (MinunMaatilani, PC-NäyteLinkki, MobiLinkki) tilattavan lisäanalyysin voi tehdä Valion tuottajat tai Eurofinsin asiakkaat. Lisäanalyysitilauksen voi lisätä, vaikka viivakoodit olisi skannattu ennen koelypsyä tai jo lähetettykin, kunhan näytteet eivät ole vielä lähteneet analysoitavaksi.
Alla ohjeet laboratorioittain tilauksen tekemiseen ja näytteen lähettämiseen.
Valio Seinäjoen aluelaboratorio:
Esikoodatuissa pikareissa lähetettäviin tuotosseurantanäytteisiin tiineystesti tilataan koodien skannauksen yhteydessä NäyteLinkillä. Myös MobiLinkillä voi tilata analyysin.
- Yksittäisen tiineystestin voi tilata ottamalla näytteen erilliseen säilöntäaineelliseen pikariin ja tulostamalla sille lähetteen Valmasta.
Satamaito:
Tiineystestit voi tilata sekä tuotosseurantanäytteistä että ylimääräisinä näytteinä. Pikarin kanteen lisätään T-kirjain ja esikoodattuun pikariin tulee yhdistää eläimen tunnistetiedot.
- Ei tarvitse välttämättä säilöntäainetta, kunhan pikari pidetään kylmässä.
- Mukaan tulostetaan lähete tuottajanetistä. Lähete ja pikari laitetaan samaan muovipussiin tai tuotosseurantalaatikon sisälle.Arla:
Näyte otetaan säilöntäaineelliseen pikariin. Meijeriltä saatava keltainen tarra liimataan pikariin, tarraan täytetään tiedot vedenkestävällä kynällä. Ei tarvitse erillistä lähetettä.
- Meijerin suositus on, että olisi erillinen näyte, ei tuotosseurantanäyte, ja lähetyksen päälle merkintä "Tiineystesti-tuottajalaboratorio".Ruotsi Eurofins: Tiineystestien tilaus toimii NäyteLinkissä tai MobiLinkissä kuten Valiolla. (Ahvenanmaan Åca -meijeri)
Lue lisää
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Johtaminen· Maidontuotanto· Kasvintuotanto· Talous· Uutinen
Sadonkorjuun jälkeen välitilinpäätös
Peltotöiden jälkeen seuraava urakka on tarkastella talouden tilannetta. Nyt on viimeistään aika saattaa kirjanpito ajan...
Anu Kylmäluoma
· 1 min lukuaikaMaidontuotanto· Materiaalit
ProAgria Maitoalan huippuseminaari 2024
Kokoamme tälle sivulle Maitoalan huippuseminaarin 2024 materiaalit.
Referenssit· Maidontuotanto· Tuotosseuranta
Halu pärjätä vie maitotilaa eteenpäin
Heini Peräkylällä ja Arttu Pyötsiällä on monta syytä iloita. Pitkään suunniteltu investointi on vihdoin aloitettu,...
Henna Aapro, Jenni Kivinen, Anne Ruotsalainen
· 3 min lukuaikaMaidontuotanto· Kasvintuotanto
Kehitä nurmentuotantoa kotieläintuotannon ja kasvintuotannon asiantuntijan kanssa
Haluatko kehittää säilörehun laatua tai määrää, nurmiprosesseja tai karjan ruokintaa? Ota kotieläintuotannon ja nurmentuotannon asiantuntija...
Valtakunnallinen asiakaspalvelu
· 1 min lukuaika