Tuotosseurannan maitonäytteestä helposti tiineystesti

02.03.2018

Tuotosseurannan asiakkaille merkittävä maidontuotannon kannattavuutta lisäävä hyöty on koelypsyn maitonäytteestä tehtävä tiineystesti. Se on helppo, tehokas ja luotettava työväline lisääntymisen hallintaan. Sen avulla lyhennetään poikimaväliä ja lisätään tuotosta, jolloin kannattavuus paranee.

Tiineystesti tilataan koelypsyn yhteydessä meijerin ohjeistuksen mukaisesti. 

Koko tiineyden ajan

Maidosta tehtävät tiineystestit helpottavat tyhjien lehmien havainnointia koko tiineyden ajan. Tiineystesti havaitsee istukan tuottaman glykoproteiinit eli PAG:t (pregnancy accociated glycoproteins).  Tiineys voidaan testata maidosta, kun siemennyksestä on kulunut 28 vuorokautta ja poikimisesta 60 vuorokautta. Maidosta tehtävä tiineystesti on tarkka ja luotettava. 

Maidosta tehtävän testin avulla tyhjät lehmät havaitaan nopeasti ja vähennetään kustannuksia, jotka muodostuvat poikimavälin pitenemisestä.

Säästää kustannuksia

Keskimääräinen kustannus tyhjästä lehmästä on 5 €/päivä. Testi säästää myös työtä, kun lehmiä ei tarvitse ottaa erikseen kiinni tiineystarkastuksia varten eikä tiineystarkastuksia tarvitse tehdä ultraäänellä tai rektalisoimalla. 

Webinaarissa lisää tiineystesteistä

Maksuton webinaari Miten havaita helposti tyhjät lehmät -avuksi tuotosseurannan tiineystesti pidetään 7.3.2018. Webinaarissa valmentaa terveydenhuoltoeläinlääkäri Seija Perasto ProAgria Etelä-Pohjanmaalta lehmien tiineyden fysiologiasta ja johtava asiantuntija Sanna Nokka ProAgria Keskusten Liitosta tiineystestien tilauskäytännöistä. Lue lisää webinaarista tästä.

Lisäksi järjestetään kaksi Kysymyksiä ja vastauksia -webinaaria 4.4. ja 12.4. Lue lisää webinaareista täältä.

Webinaarit järjestetään yhteistyössä IDEXX Oy:n kanssa.

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.