Toksiineja voi olla viljassa, vaikka sitä ei silmin näkisikään
Kevätviljojen hometoksiinimäärät ovat vuosittaisissa seurannoissa yleensä hallinnassa. Tänä vuonna alkukesän kuivuus ja märkä loppukesä sekä korjuun viivästyminen loivat otolliset olosuhteet homeitiöiden leviämiselle. Toksiineja voi olla viljassa, vaikka siinä ei ole näkyvää hometta. Toisaalta homeisessa viljassa ei välttämättä ole toksiineja. Selvästi homeista rehua ei kannata syöttää. Se on huonommin sulavaa eikä maita niin hyvin kuin puhdas rehu. Yksistään homeisuus voi vähentää merkittävästi maidontuotantoa ja kasvua. Mitä pidempään homeista viljaa syötetään, sitä suurempi on haittavaikutusten mahdollisuus.
Toksiinit siirtyvät maitoon
Nuorkarja, korkeatuottoiset lehmät ja poikivat ja tiineytettävät eläimet kärsivät eniten homemyrkyistä. Lypsylehmällä hometoksiinit siirtyvät maitoon ja sitä kautta vasikkaan ja ihmiseen. Mikäli homemyrkkyjä on ennättänyt syntyä jo ennen kuivatusta tai säilöntäkäsittelyä, toksiinit eivät enää viljasta häviä. Lajittelu kuivauksen yhteydessä vähentää toksiineja, koska pienissä jyvissä niitä on eniten. Myös jyvien kuoriminen auttaa asiaa, koska toksiineja esiintyy eniten siementen kuoriosissa. Yksi keino on sekoittaa homeista viljaa pieniä määriä puhtaan viljan joukkoon esim. lihanaudoille tai matalan tuotoksen lehmille.
Homemyrkyt ja pötsi
Märehtijöillä pötsimikrobit pystyvät hajottamaan homemyrkkyjä pötsissä. Nuorten eläinten pötsi ei ole vielä täysin kehittynyt, joten ne saavat myrkyistä herkemmin oireita. Runsastuottoisilla lypsylehmillä taas rehu kulkeutuu nopeasti ruoansulatuskanavan läpi, jolloin kaikki myrkyt eivät ehdi pötsissä hajota. Yksimahaiset eläimet ovat toksiineille huomattavasti herkempiä kuin märehtijät.
Vastustuskyky heikkenee
Hometoksiinien suuresta määrästä rehussa saattaa heikon syönnin lisäksi aiheutua ripulia ja oksentelua, maidon soluluku voi nousta ja vastustuskyky heiketä. Myös hormonitoiminnan häiriöitä, kuten heikentynyttä hedelmällisyyttä ja jälkeisten jääntiä, saattaa tulla.
Myrkkyjen sidontaa
Markkinoilla on useita rehun joukkoon sekoitettavia kaupallisia valmisteita, jotka pystyvät sitomaan homemyrkkyjä. Ne tehoavat parhaiten aflatoksiineihin. Aine pystyy sitomaan toksiineja, jolloin ne poistuvat sonnan mukana. Bentoniitti-savi on näistä aineista yleisin ja se on EU:n hyväksymä aine.
Rehuksi käytettäville viljoille DON-pitoisuuden suositusarvo on enintään 8 mg kiloa kohti, zearalenolin 2 mg. Hometoksiinianalyyseja tekevät muun muassa Eurofins, Suomen Viljava Oy, NSL LAB, Luonnonvarakeskus, Ruokavirasto, sekä teollisuuden ja kaupan viljan vastaanotto. Myös mittareita tähän käyttötarkoitukseen on myynnissä.