Tee peltokierros Västankvarnissa ja imaise uusin tieto

2 min lukuaika

Uutinen

Pääset tutustumaan Västankvarnin tilan kokeisiin ja kokeiluihin videosarjan välityksellä.

Peltokierros nettisivu uutinen

9.7.2020 piti toteutua Peltopäivä Inkoon Västankvarnissa. Näin ei kuitenkaan tapahdu kevään poikkeustilanteen vuoksi. Ei hätää, pääset tutustumaan Västankvarnin tilan kokeisiin etänä, videoiden välityksellä asiantuntijoiden kera. Kahden hankkeen aktiiviset toimijat päättivät tarjota viljelijöille mahdollisuuden nähdä ja kuulla, mitä koekentillä tapahtuu.

Västankvarnin pitkäkestoisen kalkituskokeen tuloksista kertoo Västankvarnin koetilan toiminnanjohtaja ja Nylands Svenska Lantbruksskällskapin kasvintuotannon asiantuntija Patrik Erlund. Kokeen vaikutuksia Erlund kuvaa raflaaviksi, niin selkeät erot ovat koeruutujen välillä. Katso video tästä.

Lajikekoeruutujen äärellä peltokasvilajikkeista muuttuvissa viljelyolosuhteissa keskustelevat ProAgria Etelä-Suomen kasvintuotannon asiantuntijat Kalle Laine ja Tage Stam. He toteavat jalostuksen, koetoiminnan ja neuvonnan tarjoavan viljelijälle mahdollisuuden löytää viljelyvarmimmat lajikkeet omille viljelyksilleen. Katso video tästä.

Erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta tutustuu Västankvarnin kasvustoihin ja kertoo ennustemalleista viljojen lehtilaikkutautien IPM-hallintaan. Hanke on tuottanut työkaluja kasvinsuojelun päätöksentekoon ja optimointiin. Katso video tästä.

Maan rakennetta Västankvarnin pelloilla arvioi kasvintuotannon asiantuntija Netta Leppäranta ProAgria Etelä-Suomesta. Hän esittelee myös työkalun maanrakenteen aistinvaraiseen arvioimiseen. Katso video tästä.

Peltokierros Västankvarnissa -videoasarjan mahdollistivat ProAgria Etelä-Suomen Elinvoimainen maatila ELINA II -hanke sekä MTK Varsinais-Suomen Maan vesitalous ja kasvukunto -hanke.

Vastankvarnin tilalla Inkoossa on jo yli 20 vuoden ajan tehty kasvinviljelyyn liittyviä kokeita ja kokeiluja. Tila tarjoaa myös koe- ja kehittämispalveluja eri yhteistyökumppaneille. Peltopinta-alaa on noin 180 ha ja vuosittain koetilalla on lukuisia koeruutuja. Tilalla harjoitetaan myös maidontuotantoa. Lue lisää NSL:n ylläpitämästä koetoiminnasta https://www.nsl.fi/koetoiminta/koetuloksia/?lang=fi