Tällainen ajatus − mitä tehdään?

3 min lukuaika

Referenssit

Nurmelan tilan yrittäjät kehittävät johtamistaan, talouttaan ja tuotantoaan katse tulevaisuudessa. Asiantuntijatiimi on tärkeä tuki, rinnalla kulkija ja ajatusten palloseinä.

Nurmelan tila

Lauri ja Jaakko Niemi ottivat Nurmelan tilan haltuun sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2019, jolloin tila muuttui maatalousyhtymäksi. Laurin vaimo Saana Tanskanen-Niemi tuli mukaan kolmanneksi yrittäjäksi keväällä 2023.

Vaikka yrittäjien tarkoitus oli seurata alkuun asioita rauhassa, heti ensikuukausina tuli myyntiin lähellä sijaitseva maatila – mahdollisuus, johon ei voinut olla tarttumatta.

– Haluamme olla vakaa ja kehittyvä yritys, sekä pystyä reagoimaan herkästi muuttuviin tilanteisiin, Lauri sanoo.

Tulevaisuuden vaatimuksiin ja mahdollisiin yllätyksiin Nurmelan tilalla halutaan vastata ja varautua strategiatyöllä.

– Miltä tila näyttää vuosikymmenen tai kahden päästä ja mitä se edellyttää? Asiat on tehtävä hyvin ja kannattavasti muuttuva ympäristö huomioon ottaen. Tuotanto on pidettävä kunnossa ja talous tasapainossa.

Käytännössä talouden johtaminen tarkoittaa muun muassa säännöllistä budjetointia ja maksuvalmiuden aktiivista seurantaa, välitilinpäätöksiä sekä ennakointia ja pitkäjänteistä liiketoiminnan ja investointien suunnittelua ja laskentaa talousasiantuntijan kanssa.

– Henkilöstön johtaminen ja motivointi on keskeistä. On huolehdittava, että osaavia ja innostuneita työntekijöitä on tarpeeksi, jotta on aikaa tehdä asiat kunnolla, Saana lisää.

Terveyttä ja kestävyyttä

Haapajärvellä sijaitsevan Nurmelan tilan eläinmäärä on tuplaantunut parin vuoden aikana. Karjaa hoidetaan tällä hetkellä kahdessa navetassa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen vanhaan parsinavettaan remontoitiin täysin uudet vasikkatilat, jotka ovat helpottaneet ja tehostaneet työtä.

    Saana Tanskanen-Niemelle ykkösajatus kaikessa tekemisessä on kehittää toimintatapoja mahdollisimman järkeviksi ja tehokkaiksi. Esimerkiksi eläimiä tulee voida käsitellä ja opettaa ensimmäisellä lypsykerralla robotille helposti ja turvallisesti myös yksin.

    Eläinten hyvinvointi, hedelmällisyys, terveys ja kestävyys ovat keskeisiä asioita. Tasainen tuotanto varmistetaan ruokinnan kuukausittaisella seurannalla yhteistyössä tilan eläinlääkärin ja maitotila-asiantuntijan kanssa.

    – Kun seosrehun tekee aina sama ihminen, koostumus säilyy samana.

    Laaturehua karjan tarpeisiin

    Myös Nurmelan tilan peltomäärä on kasvanut nopeasti. Kasvintuotannon strategiaa ja nurmiviljelyä yrittäjät ovat pohtineet yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

    – Miten tuottaa pelloillamme laadukasta rehua lehmien tarpeisiin tai valita sääriskejä kestäviä kasvilajikkeita ja nurmiseoksia. Hiilijalanjälkeä pienennetään niillä keinoilla, jotka ovat taloudellisesti järkeviä, Jaakko Niemi tarkentaa.

    Seuraavan vuoden viljelysuunnittelun aikaistaminen edellisen vuoden keväälle on mahdollistanut lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten hankkimisen edulliseen aikaan.

    Tiimillä yhteinen tavoite

    ProAgrialla ja Nurmelan tilalla on pitkä yhteinen historia. Nykyisin tilan tarpeita ja kysymyksiä pohditaan asiantuntijatiimin kanssa.

    – Omille näkemyksille on hyvä olla pallottelukaveri. Emme voi, ehdi ja halua hallita kaikkea yksin. Asiantuntijan kanssa itsekin kehittyy ja saa näkemystä, Lauri sanoo.

    Saana on talouden osaaja, joka ”hallitsee yrityksen sähköisen kirjanpidon ja palkka-asiat vaikka unissaan”.

    – Silti haluan rinnalle uutta näkemystä, kokemusta ja erikoisosaamista. Asiat muuttuvat koko ajan ja tulee uusia näkökulmia. Pikkuvirheet maksavat paljon.

    Yrityksen hallituspalaveriin kokoontuvat tilan väen lisäksi talouden, kasvi- ja kotieläintuotannon sekä jalostuksen asiantuntijat. Lisäksi mukana ovat pankin ja meijerin edustajat.

    – Palavereissa syntyy yhteinen käsitys, missä mennään ja mitä on tulossa. Päällekkäinen tekeminen vähenee. Tilan toiminnan tulee pyöriä tilanteessa kuin tilanteessa. Tästä joukosta löytyvät tarvittaessa myös varahenkilöt lomien aikaan tai jos meille jotakin sattuu.

    Nurmelan tila

    • noin 220 lypsävää, nuorkarjaa 140
    • viljelyssä noin 460 hehtaaria, josta nurmella 290 hehtaaria; lisäksi vehnää, ohraa ja erilaisia ympäristönhoitonurmia
    • kolme vakituista työntekijää, lisäksi 2–4 kausityöntekijää

      Haluatko yhteydenoton?

      Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä. 

      Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käsittelyn. Lisätietoja tietosuojakäytännöistämme löydät tietosuojaselosteestamme.