Syksyn vinkit yrityksesi talouteen

2 min lukuaika

Referenssit· Talous

Kun puintikausi ja kesän kiireet pellolla alkavat hellittää, on hyvä hetki siirtyä hetkeksi tietokoneen ja paperitöiden äärelle. Alkuvuoden ja kesän ajan tositteet kannattaa kasata jo nyt ja laittaa kirjanpito ajan tasalle. Ajantasainen kirjanpito mahdollistaa vielä tehokkaan verosuunnittelun loppuvuodelle ja on oleellinen työkalu tulevan kasvukauden ja investointien suunnittelussa.

Talousasiantuntija Veera Helminen
ProAgria Keski-Suomen talousasiantuntija Veera Helminen. Kuva: Veera Helminen.

Arvonlisäverokanta

Oman haasteensa tämän vuoden kirjanpitoon tuo 1.9.2024 voimaan astunut arvonlisäverokannan muutos. Muista tarkistaa, että saamissasi laskuissa on käytetty oikeaa arvonlisäverokantaa sekä huomioida oikea arvonlisäverokanta myös laskuttamassasi työssä. Jos työ on tehty elokuussa, tulee laskussa olla vanha 24 %:n arvonlisävero, kun taas jos työ on tehty syyskuussa tai sen jälkeen, tulee laskussa olla uusi 25,5 %:n arvonlisävero.

Onko sinulla kirjanpito hallinnassa?

Loppusyksy on myös hyvää aikaa suunnitella siirtymistä sähköiseen kirjanpitoon. Sähköinen kirjanpito helpottaa jatkuvaa talouden seuran-taa ja tuo usein työajansäästöä, kun kadonneita tositteita ei tarvitse etsiä vuoden lopussa. Sähköinen kirjanpito soveltuu myös arvonlisäveron vuosimenettelyssä oleville tiloille ja käyttöön ja opastukseen pystyy hyödyntämään Neuvo-rahoitusta.

Asiantuntijamme auttavat niin paperisen kuin sähköisen kirjanpidon hallinnassa ja opastavat löytämään yrityksellesi sopivan ratkaisun kirjanpidon miellyttävään ja tehokkaaseen hoitamiseen.

Milloin viimeksi tarkistit kiinteistöverotuspäätöksesi?

Sukupolvenvaihdosten yhteydessä huomaamme usein, että kiinteistöveropäätöksellä näkyy muun muassa rakennuksia, joita ei enää ole edes olemassa. Lisäksi kuntien kiinteistörekisterien päivitys on monella tilalla voinut vaikuttaa kiinteistöihin, jolloin muun muassa maatalouden rakennuksia on voitu muuttaa yksityistalouden rakennukseksi. Suosittelemme tarkastamaan verotuspäätöksen lisäksi myös kiinteistöverotuspäätöksen, jotta vältetään turhien kiinteistöverojen maksu. Verottajalta voi hakea oikaisua ja hyvitystä kiinteistöjen virheellisestä verotuksesta vain viimeisen kolmen vuoden ajalta, joten päätökset kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Meiltä saat apua myös kiinteistöveropäätöksen tulkintaan ja oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Mitä kehitystarpeita tilallasi on?

Tulevan vuoden suunnittelu on hyvä aloittaa jo heti edellisen kasvukauden jälkeen, kun asiat ovat tuoreessa muistissa. Kun taloudellinen tilanne on selkeästi nähtävillä, voit vertailla sitä tehtyyn budjettiin ja arvioida, kuinka hyvin olet pysynyt suunnitelmissa ja mitä kehitystarpeita tilallasi on.

Kilpailuta toimijoita ja tuotantopanoksia hyvissä ajoin ja tarkastele tuotantoasi kriittisesti. Syksy on hyvää aikaa pohtia myös tulevia investointeja ja mahdollisia tuotannon muutoksia. Autamme investointituen ja aloitustuen hakemisessa ja tarjoamme neuvontaa myös maaseutuyrityksille toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen.

Viisi vinkkiä viljelijöille

  1. Kerää, järjestä ja toimita aineisto kirjanpitäjällesi
  2. Huomioi arvonlisäverokannan muutos 
  3. Säästä työaikaa siirtymällä sähköiseen kirjanpitoon
  4. Tarkista verotuspäätös ja kiinteistöverotuspäätös 
  5. Suunnittele tulevaa vuotta