Stipendillä yhdistetään luomusuorakylvö ja nurmiviljely
Mitä kaikkea sitä viljelijän päässä pyöriikään, kun hän istuu traktorissa ja ajelee pellolla edestakaisin? Hattulalainen Eero Puuppo huomasi pohtivansa, miksi tämä työvaihe tehdään näin ja voisiko sen tehdä toisin. Sähköpostiin saapunut viesti Tuottajalle kiitos -stipendihausta sai hänet täyttämään hakemuksen.
Kuva: Taina Puuppo
- Olen pohtinut useamman vuoden, miksi asiat pitäisi tehdä niin kuin ennen vanhaan. Ideani luomusuorakylvön ja nurmiviljelyn yhdistämisestä on ollut niin pitkään ajatustasolla, että nyt oli jo päästävä sitä toteuttamaan, sanoo Eero.
Eeron ideana on saada luomukasvusto aikaiseksi mahdollisimman pienillä ajokerroilla ja hallita rikkakasveja ilman kyntämistä. Hän suunnittelee kehittävänsä ja soveltavansa suorakylvötekniikoita luomuviljelyyn sopiviksi. Tavoitteena on saavuttaa kasvistoltaan monimuotoisia peltoja, joilla voidaan tuottaa tehokkaasti ruokaa ilman kasvinsuojeluaineita ja keinolannoitteita.
- Viljelykaistoilla olisi vihreää kukkivaa ja myytävää viljakasvia. Luonto hyötyy ja pörriäisillä olisi ravintoa. Jos tällä ei maailmaa saa pelastettua, päästään kuitenkin vähän lähemmäs, Eero sanoo.
Nurmiviljelyssä Eeron ajatuksena on typpikasvien latauskasvusto, jossa oikea lajike tuottaisi maahan voimaa niin, ettei sitä tarvitsisi pitää vuotta tai kahta nurmella. Siinä haasteena ovat rikkakasvit, jotka tykkäävät kasvaa pyytämättäkin.
Stipendi antaa mahdollisuuden kokeilla
Kun kaikki on kallista, harva uskaltaa lähteä laittamaan rahaa kokeiluihin. Prototyypin teko maksaa ja riskinä on, toimiiko se edes niin kuin on suunniteltu.
- Ilman investointimahdollisuutta moni viljelijä tekee niin kuin on aina tehnyt, Eero miettii.
Ennen tietoa stipendistä Eerolla oli jo ensimmäinen koneen prototyyppi olemassa. Kone on sekoitus suorakylvö- ja kaistakylvökonetta sekä kultivaattoria. Sillä hän teki kevätkylvöt, joiden kasvuun lähtöä kuivuus verotti merkittävästi ja tulokset jäivät odotetusta. Se hieman rokotti Eeron innostusta. Silti hänellä on selkeä visio, miksi ideaa kannattaa kokeilla. Vaikka joku aina välillä kysyykin, miksi viljelet ”hömppäheinää”.
- Vastaan, että siksi, että osaan käyttää laskinta. Lasken, paljonko viivan alle jää, jos viljelen tätä tai jos viljelen tuota. Myös omalle työlle tulee laskea hinta, sanoo Eero.
Syksyllä Eeron on tarkoitus kokeilla ruista ja rypsiä, tehdä kaistoja sekä koneella että lapiolla ja arvioida onnistumista. Talvella on aikaa muokkailla koneita, ja keväällä kenttäkokeet jatkuvat.