Stipendillä savimaille ympärivuotinen kasvipeitteisyys

2 min lukuaika

Referenssit· Luomutuotanto

Kouvolalainen Elisa Koskinen tavoittelee Tuottajalle kiitos -stipendillä ympärivuotista kasvipeitteisyyttä pelloilleen. Tilalla on kokeiltu kerääjäkasveja ja välikasvustoja jo pidempään, mutta vielä niille ei ole löytynyt oikeaa, saumatonta viljelykiertoa.

Tuottajalle kiitos Elisa Koskinen kuva Sanne Katainen

Kuva: Sanne Katainen, Maaseudun Tulevaisuus

- Yhtenäisyys helpottaa työn tekemistä. Kun on toimiva systeemi, pienenevät riskit ja silloin myös toistettavuus on hyvä, kiteyttää Elisa.

Savimailla kerääjäkasvit ja välikasvit toimivat eri tavalla kuin keveämmillä maalajeilla, mikä motivoi Elisaa oppimaan lisää sekä kehittämään työmenetelmiä. Stipendillä katetaan mm. siemenkustannuksia, koneiden kehittämis- ja rakennuskustannuksia ja tuloksista kertomista eteenpäin muille viljelijöille mm. sosiaalisen median kautta. Myös opintomatka Englantiin on tavoitteena.

- Olemme suunnitelleet pitkään matkaa Groundswellin peltopäiville Englantiin, sillä tapahtuma tarjoaa tietoa ja kokemusta kerääjä- ja välikasveista. Sielläkin on savimaita, joten tietoa voisi vertailla oman tilan peltoihin, sanoo Elisa.

Parhaillaan tilalla on rakenneltu konetta, jolla saisi kylvettyä ja muokattua kerralla välikasveja. Viime syksynä tilalle hankittiin piensiemenkylvölaite, jota on kokeiltu kultivaattorin päälle. Sillä koitetaan syksyllä syysviljojen puintien jälkeen muokata ja kylvää välikasviseos. Keväälle olisi tarkoitus keksiä paras mahdollinen menetelmä, jolla kylvää kerääjäkasviseos syysviljan oraaseen.

- Vastaava kokeilu onnistui syysvehnälle, mutta ruis on herkempi. Olisi hyvä, että saisi kylvettyä kasvuston alle varmasti, mutta mahdollisimman pienellä työllä. Täällä on ollut hyvin kuivia keväitä, joten haasteena on myös kasvuun lähtö, pohtii Elisa.

Ensimmäiset ideat kerääjä- ja välikasvien monipuolisempaan ja laajempaan hyödyntämiseen syntyivät vuonna 2020, kun tilalla siirryttiin luomuun. Edellisen sukupolven aikana tilalla oli jo ollut ensimmäisiä kerääjäkasvikokeiluja. Kaiken tekemisen kulmakivenä on se, että pelloista pidetään huolta, jotta ne voivat paremmin.

- Moni savimaan viljelijä varmasti samaistuu siihen, että viimeiset 50 vuotta on viljelty pääasiassa viljaa karjatalouden lähdettyä. Onhan se maallekin iso muutos, kun saadaan taas nurmikasveja paremmin mukaan. On ollut mukavaa huomata positiivisia muutoksia maan rakenteessa, Elisa toteaa.