Stipendi vauhdittaa syysviljan viljelyä Pohjois-Suomessa
Muhoslainen viljelijä Kristian Keränen kehittää syysviljan viljelyä pohjoisissa oloissa Tuottajalle kiitos -stipendin tuella. Pitkät ja kylmät talvet asettavat viljelylle omat haasteensa, mutta Keränen on tarttunut niihin ennakkoluulottomasti – kokeilemalla, soveltamalla ja etsimällä uusia ratkaisuja.

– Nyt on käynnissä toinen syksy syysviljan viljelyn parissa. Aiemmin testasin syysvehnää, ja tällä hetkellä kokeilussa on ruisvehnä. Stipendi käytettiin viime syksynä tuotantopanoksiin, Keränen kertoo.
Syysviljan viljely on Pohjois-Suomessa haastavaa erityisesti ankarien talvien vuoksi. Monet viljelyohjeet on suunniteltu Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan oloihin, eikä niissä annetut aikamääreet toimi pohjoisemmilla leveysasteilla.
– Olen vastannut tähän haasteeseen kylvämällä viljan varhain, jotta se ehtii taimettua ennen talvea. Myös lumihomeruiskutuksella on merkittävä vaikutus sadon onnistumiseen, Keränen selittää.
Keränen on myös kokeillut erilaisia maanmuokkausmenetelmiä. Tuloksia odotetaan mielenkiinnolla tulevana syksynä.
Tulevaisuudessa hän toivoo, että syysviljan viljelyä varten kehitettäisiin aikaisempia ja paremmin talvehtivia lajikkeita, jotka soveltuvat erityisesti pohjoiseen ilmastoon.
– Tuleentuminen vei nykyisellä lajikkeella melko pitkään. Tarvetta olisi lajikkeelle, joka ehtii kypsyä lyhyemmässä kasvukaudessa mutta kestää silti talven, Keränen sanoo.
Hän kannustaa muitakin viljelijöitä kokeilemaan rohkeasti uutta ja luottamaan omaan asiantuntemukseensa.
– Epäonnistumista tai muiden mielipiteitä ei kannata pelätä liikaa. Kehitystä ei tapahdu, jos kaikki tehdään niin kuin 80-luvulla, hän kiteyttää.