Sosiaalinen ehdollisuus koskee sinua työnantaja

2 min lukuaika

Johtaminen· Maidontuotanto· Kasvintuotanto

Sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa sitä, että työntekijöiden työturvallisuuden ja työsopimusten laiminlyöminen voi johtaa viljelytukien prosenttileikkauksiin. Sosiaalisen ehdollisuuden vaatimus on vuoden 2025 alusta alkaen ollut uusi CAP:in ehdollisuuden vaatimus. Vaatimus koskee niitä viljelijöitä ja maatalousyrityksiä, joilla on työvoimaa. Työnantajan velvoitteet eivät ole muuttumassa vaatimuksen myötä, mutta nyt on hyvä hetki pohtia, ovatko kaikki asiat juuri niin kuin pitääkin. Varaudu ehdollisuusvaatimukseen tarkistamalla, että maatilasi työsuojelulliset asiat ovat kunnossa. ProAgrialta saat apua asioiden kuntoon saattamiseen.

Construction worker 569149 1920
Työllistääkö tilasi työvoimaa? Tunnista sosiaalisen ehdollisuuden vaatimukset.

Työntekijän rekrytointiin ja perehdyttämiseen on paneuduttava huolellisesti, samoin uusien työtehtävien ohjeistusten laatimiseen ja koneiden käyttöohjeisiin. Työtehokkuutta sekä työtehtävien tarkoituksenmukaisuutta voi pysähtyä pohtimaan myös jo vakiintuneessa tilanteessa: voisiko esimerkiksi SOP-työohjeista tai lean-ajattelusta olla hyötyä meille?

Työterveyshuolto

Työterveyshuollon järjestäminen on tärkeää paitsi viljelijälle itselleen, mutta työnantajalle lakisääteinen velvoite, joka koskee kaikkia työntekijöitä kesätyöntekijöistä alkaen. Työterveyden tilakäyntien yhteydessä voidaan hyödyntää työterveysasioihin ja sosiaalisen ehdollisuuden neuvontaan perehtynyttä maatalouden asiantuntijaa, jolta saa näkemystä työhyvinvointi- ja työturvallisuusasioihin. Työnantajan vastuu huolehtia työturvallisuudesta on hyvin laaja, joten työnantajana toimivan yrittäjän kannattaakin ehdottomasti käydä alalle räätälöity työturvallisuuskoulutus.

Työsopimus

Työsopimukseen liittyvät asiat tulee sopia kirjallisesti osapuolten kesken, oli työsuhteen pituus mikä tahansa. Työsopimus laaditaan ennen työsuhteen aloittamista, ja työnantajan on perehdyttävä työehtosopimuksen sisältöön. Työehtoihin ja työsopimukseen liittyvissä asioissa viljelijää neuvoo Maaseudun työnantajaliitto.  

Palo- ja pelastusuunnitelma

Kattavan suunnitelman laatiminen tai päivittäminen on hyvä työkalu moneen asiaan: riskikartoitusta voi hyödyntää työturvallisuuden kehittämiseen ja vaaranpaikkojen tunnistamiseen, käyttöturvatiedotteita ja kemikaaliluetteloita suoraan tilan ja työntekijän tietokansioon. Koko dokumentista on apua myös vakuutusasiointiin. Poikkeustilanneohjeita voidaan käyttää eläinten hyvinvointikorvauksessa vaadittavaan hyvinvointisuunnitelmaan. Tilakohtaiset riskien arvioinnin tulokset otetaan huomioon myös työterveyden toimintasuunnitelmaa laadittaessa. Muistakaa käydä tapaturma- ja hätätilanneohjeet aina läpi kaikkien tilalla työskentelevien kanssa.

TARKASTUSLISTA: Ovatko nämä tilallasi kunnossa?

  • Palo- ja pelastussuunnitelma riskinarviointeineen on tehty ja ajantasainen. Sitä voidaan hyödyntää työturvallisuuden riskien kartoittamisessa ja kehittämisessä. Käyttöturvatiedotteet ja koko suunnitelma on työtekijöille perehdytetty ja nähtävillä.
  • Työsuojelun toimintaohje on laadittu ja muutokset päivitetään ohjeeseen
  • Työtekijä on perehdytetty huolellisesti työtehtäviinsä. Perehdyttämiseen kannattaa laatia myös kirjallisia ohjeita. Työntekijän on käytettävä työnantajan osoittamia henkilösuojaimia, turvalaitteita ja noudatettava työohjeita.
  • Työterveyshuolto on järjestetty asianmukaisesti. Sen sopimukset, tarkastukset, työpaikkaselvityksen ja tapaturmavakuutuksen tiedot tulee olla työntekijöiden nähtävillä.
  • Ensiapuvalmius on kunnossa: Huolehdi, että jokaisessa työvuorossa on ensiaputaitoinen. Työntekijälle on annettava ohjeet tapaturmien varalle.