Säilörehun laatu kesällä

3 min lukuaika

Uutinen

Lämmin kesä aiheuttaa karjatiloilla päänvaivaa

Kuva: Ritva-Liisa Nisula

Pitkä, kuuma kesä ja säilörehun laatu!

Lämmin kesä kuulostaa ihanalta, mutta aiheuttaa karjatiloilla myös päänvaivaa. Kuinka hyvin eläimet syövät rehua, aiheuttaako kärpäset ongelmia, toteutuuko tuotostavoitteet ja entäpä se hedelmällisyys? Hyvän tuloksen, oli se sitten maitotuotos, hedelmällisyyden tunnusluvut, terveys tai päiväkasvu, avainsana on kokonaissyönti. Hyvin säilynyttä karkearehua sopivassa suhteessa oikeanlaiseen väkirehuun, antaa jo hyvät edellytykset onnistua korkeassa kuiva-aineen syönnissä.

Lämpimällä puhtaus on puoli ruokaa

Rehujätteet haisevat pahalle ja vähentävät eläinten syöntiä sekä saavat uuden rehun pilaantumaan nopeammin. Ruokintapöydän pääty ei ole paras mahdollinen paikka rehujätteelle, koska haju ja lämpö leviää siitä mukavasti ruokintapöydälle. Puhdista ruokintapöytä päivittäin ja työnnä säilörehua eläinten eteen. Muista puhdistaa myös säilörehunjakolaitteet. Seosrehutiloilla seokseen voidaan sekoittaa säilöntäaineeksi happoa tai muuta stabilointiainetta. Esimerkkeinä mainittakoon AIV Ässä Na, Stabilizer TMR Plus, Lupro-Mix Na. Näitä samoja aineita voidaan käyttää erillisruokintatiloilla, jos säilörehun säilymisessä on ongelmia.

Säilörehuruokinta lämpimällä

Käytä hyvin säilynyttä edellisen vuoden säilörehua. Anna uuden säilörehun valmistua rauhassa. Nopeasti kuluvat paalit voi syöttää heti, mutta nurmisäilörehuauman ja -siilon pitäisi saada tekeytyä vähintään 3 - 4 viikkoa.

Käytä rehuleikkuria tai muuta vastaavaa leikkaukseen sopivaa laitetta säilörehun varastosta ottamiseen. Tasainen leikkauspinta hidastaa hapen pääsyä rehuun ja pienentää lämpenemisriskiä. Siivoa varissut rehu pois, koska se on erityisen herkkää pilaantumiselle.
Ota rehua vain tarpeellinen määrä. Lämpimällä säällä rehurintuuksen pitäisi edetä 30 cm vuorokaudessa kuin taas talvella riittää 15 cm vuorokaudessa.

Mittaa lämpömittarilla säilörehun lämpötila varastossa. Kinkkumittari toimii tässä hyvin! Hyvin säilynyt säilörehu on lämpötilaltaan alle 15 astetta. Esimerkiksi 10 astetta ympäristöä lämpimämpi säilörehu kertoo jo selvästi lämpenemisongelmasta.

Pidä säilörehuvarastossa painot ja muovit paikoillaan mahdollisimman pitkään. Ongelmatilanteissa rintuukseen voidaan lisätä happoa esimerkiksi AIV Ässä Na tai Eastmanin Propcorn vedellä laimennettuna 1:2 tai jopa 1:4 suhteella. Kyseinen liuos lisätään reilulla annostuksella rehun pintakerrokseen. Tavoite olisi saada säilöntäainetta (laske laimentamattomalla) 5 litraa tonnia kohti, siihen näkyvään rintauksen osaan, johon happi pääsee tunkeutumaan. Tämä tarkoittaa noin 0,5 - 1,0 litran annostusta neliölle riippuen rehun kuutiopainosta. Liuos olisi hyvä saada 30 cm syvyyteen

Seosrehutilalla huomioitava

Lämmin ilma haastaa seosrehutilalliset arvioimaan kriittisesti seoksen säilyvyyttä ruokintapöydällä lehmien edessä. Lämpiämisongelma heijastuu seoksen heikentyneenä maittavuutena, mikä näkyy huonona syöntinä ja heikentyneenä tuotoksena. Kuiva seos homehtuu herkästi ja märkä lämpenee. Ainakin, jos seoksessa käytetään märkäkomponenttia tai vettä, on hapon tai muun stabilointiaineen (AIV Ässä Na tms propionihappopitoista säilöntäainetta, Stabilizer TMR Plus, Lupro-Mix Na) käyttö suositeltavaa.

Hapon käyttösuositus on 1 - 5 litraa seosrehutonnia kohti ja stabilointiaineen 1 - 3 litraa seosrehutonnia kohti. Aineiden käyttömäärää vaihtelee seoksen komponenttien mukaan ja sen mukaan kuinka suuri lämpenemisriski seoksella on. Aloita aineiden käyttö suositusten puolesta välistä. Seuraa seoksen lämpenemistä lämpömittarin avulla ja havainnoi eläinten syöntikäyttäytymistä. Jos seos edelleen lämpenee, muuta tarvittaessa säilöntäaineen määrää.

  • Puhdista seosrehuvaunu, koska rehujätteet haisevat pahalle ja vähentävät eläinten syöntiä sekä saavat uuden rehun pilaantumaan nopeammin.
  • Valmista seosta useammin ja työnnä sitä eläinten eteen sekä puhdista ruokintapöytä tyhjäksi päivittäin.
  • Ota säilörehuanalyysejä tarpeeksi usein! Jos muutos säilörehun kuiva-aineessa on yli 2 %, päivitä seosrehuresepti. Huomaa, että lämmin ilma kuivattaa säilörehua myös varastossa.
  • Päivitä seosrehuresepti kuumalle ilmalle.
  • Lämmin ilma lisää vedenkulutusta ja natriumin tarvetta. Puhdista juomalaitteet, laita suolakivet tarjolle ja lämmin kesä saa tulla!

Artikkelin kokosi ruokinnan erityisasiantuntija Tuija Korpela, ProAgria Keski-Pohjanmaa