Sadonkorjuun jälkeen on aika kysyä: Tunnetko tuotantokustannuksesi?

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Kasvintuotannossa tuotantokustannuksiin voidaan vaikuttaa monella tavoin. Esimerkiksi lannoitekaupassa hyvällä etukäteissuunnittelulla voit vaikuttaa kustannuksiin. Hankitaanko vuosittain samaa lannoitelaatua vai tehdäänkö viljelysuunnitelma ja ravinnetaselaskelmia? Näin voidaan välttyä hankkimasta ravinteita, joita pellossa jo mahdollisesti on kasvin käytettävissä ja pystytään laskemaan hankittavat lannoitteet ravinnetarpeiden mukaan.

Ohra pieni
Omat tilan tuotantokustannukset kannattaa tuntea. Nykyisessä arvaamattomassa markkinatilanteessa niin tuotantopanosten kuin tuotettavien hyödykkeidenkin hinnat saattavat muuttua äkillisesti.

Myös hankintoja jaksottamalla voidaan vaikuttaa kustannuksiin suuntaan tai toiseen. Nykyisessä arvaamattomassa markkinatilanteessa niin tuotantopanosten kuin tuotettavien hyödykkeidenkin hinnat saattavat muuttua äkillisesti. Jaksottamalla hankintoja voidaan vaikuttaa keskihintaan. Voidaan myös tilanteen mukaan ostaa tuotantopanoksia varastoon yli tarpeen tuleville satokausille, mikäli hinta tilakohtaisesti tuntuu sopivalta. Tässä kohtaa tärkeäksi seikaksi muodostuvat myös sadon hintakiinnitykset. Edullisessa markkinatilanteessa rahoituksellakin hankittavat ylimääräiset tuotantopanokset voivat osoittautua toimivaksi ratkaisuksi, rahoituksen korot ja kulut saattavat tulla edullisemmaksi kuin mahdollinen tuotantopanosten hintojen nousu.

Tunne kiinteät kulut

Muuttuvien kustannusten lisäksi on tärkeää tuntea tilakohtaiset kiinteät kustannukset, joiden osuus on helposti yli puolet kaikista kustannuksista. Kiinteiden kustannusten vaikutus katetuottoon on huomattava. Tilakohtaiset kone- ja rakennuskustannukset vaihtelevat suuresti riippuen sidotun pääoman määrästä sekä jäännösarvoista, jotka vaikuttavat laskennallisiin korkovaatimuksiin ja poistoihin. Myös koneiden ja rakennusten kunnossapito ym. kulut luetaan kiinteisiin kustannuksiin. Pellon kuluina otetaan huomioon oman pellon korko sekä ojituksen poisto, korko ja kunnossapitokulut. Vuokrapeltojen osalta maksetut vuokrat. Kaikilla laskennallisilla kuluilla ei kuitenkaan ole suoraan vaikutusta tilan maksuvalmiuteen. Ei tule myöskään unohtaa työkustannusta ja oman työn palkkavaatimusta.

Tilan tulovirta

Vähintään yhtä tärkeää on tuntea tilan tulovirta. Viime vuosina viljelysopimukset ja hintakiinnitykset ovat herättäneet keskustelua. Erityisesti viljelysopimuksiin kannustetaan, jolloin tuotettavalle sadolle on varma menekki. Sadon hintakiinnitykset ovat hyvä tapa tasata markkinariskiä. Voidaan kiinnittää vain osa sadosta tai voidaan tehdä hintakiinnityksiä pitkin vuotta markkinatilanteen mukaan ja vaikuttaa näin saatavaan keskihintaan. Kuitenkin esimerkiksi lannoite- ja siemenkustannukset ovat usein tiedossa jo hyvissä ajoin, jolloin on vertailupohja olemassa hintakiinnityksille. Nyt esimerkiksi maailman parantuneet satonäkymät painavat viljan hintoja Suomessakin ja hinnat ovat jopa 30-40€/tn alempana kun esimerkiksi vuodenvaihteessa tarjolla olleet hintakiinnitykset. Toki tilanne voisi olla toisinkin päin, kyse on riskin tasaamisesta. Sama pätee tuotantopanoskauppaan.

Tuotantokustannuslaskelmat ovat saatavissa Neuvo-palveluna ProAgrian asiantuntijoiden kautta.