ProAgria Itä-Suomen kesätyöntekijöiden kuulumisia
Olli Pekkarinen oli kesätöissä ProAgria Itä-Suomessa Pohjois-Savon alueella toukokuun alusta elokuun loppupuolelle. Alkukesä meni asiantuntijoiden kanssa kierrellessä asiakkaiden tiloilla kasvinsuojeluruiskujen testauksissa ja heinäkuussa alkoivat siemenviljelytarkastukset pelloilla. Ollin työnkuvaan kuului muun muassa kasvien lehtivihreäpitoisuuksien mittaus SPAD-mittarilla. Kesätöissä ollessaan Pekkarinen kertoi oppineensa paljon neuvontatyöstä maatalouden alalla. Haastetta oli tuonut sisäisten järjestelmien oppiminen, joiden perehtyminen vei oman aikansa.
Ollin kesätyö piti sisällään myös muun muassa asiakaskontaktointia ja aikataulujen sopimista tukihakujen tekoon ja kasvinsuojeluruiskujen testauksiin. Työnkuvaan kuuluivat myös kirjanpitoaineistojen haku tiloilta ja niiden tekeminen.
-Voin suositella ProAgria Itä-Suomea kesätyöpaikkana. Pääsin tutustumaan ja oppimaan monipuolisesti maatalouden eri osa-alueista oman mielenkiinnon mukaan, Olli tiivisti.
Etenkin kesätyössä saatua kasvipuolen tietoa Olli on päässyt hyödyntämään opinnäytetyössään, joka käsittelee ohran viljelyä.
Tulevaisuudessa hän aikoo jatkaa maanviljelyä kotitilallaan Maaningalla lypsykarjan parissa ja valmistua Savonia-ammattikorkeakoulusta agrologiksi keväällä 2025.
Kasimir Kokkonen aloitti kesätyöt ProAgria Itä-Suomessa kesäkuun 2024 puolessa välissä ja työt jatkuivat syyskuun puoleen väliin saakka. Kokkosen toimenkuvaan kuuluivat kasvintuotannon- ja talousasiantuntijan työt.
-Enimmäkseen tein talouspuolen töitä, mutta pääsin myös mukaan pelloille kasvustokäynneille yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Työnkuvani oli siis hyvinkin monipuolinen, Kasimir kertoi.
Kokkosen odotukset kesätyöltä oli oppia uutta etenkin talouspuolesta; kirjanpidosta ja talouden kokonaiskuvan hahmottamisesta, mutta myös kasvukuntoasiat ja keskustelut yhdessä asiantuntijoiden kanssa kiinnostivat. Kokkoselle vieras WebWakka-ohjelma tuli myös tutuksi kesätöissä ja auttoi pohtimaan maatalouden investointiasioita ja budjetointia. Haastetta toi kirjanpidon opettelu ja tiliotteen käyttö kirjanpidon kirjauksissa.
-Onneksi ammattilaiset olivat opastamassa ja tämä auttoi uuden oppimisessa. Nyt tulevaisuudessakin on ollut hyötyä kirjanpitotaidoista, Kokkonen tiivisti oppimaansa.
Kasimirin työnkuvaan kuuluivat myös kasvinsuojeluruiskujen testaukset ja siemenviljelytarkastukset yhdessä asiantuntijoiden kanssa ympäri Pohjois-Karjalaa.
-Kyllä mulla oli halu oppia Pohjois-Karjalan maataloudesta ja päästä näkemään tiloja. Oli mukava päästä käymään paikkakunnilla, joiden ohi oli joskus ajanut, mutta ei aiemmin tullut kiinnitettyä huomiota niin alueen maatalouteen, Kasimir kertoi.
Kokkosen työpäivät olivat pitkälti toimistopainotteisia, mutta joka viikko oli käyntejä tiloilla.
-Oma aktiivisuus vaikuttaa. Jos huomasin jonkun asiantuntijan pakkaavan firman autoa, ja oma kalenteri oli tuolloin tyhjempi, niin menin kysymään pääseekö mukaan ja aina pääsin mukaan, Kasimir totesi.
Osa asiantuntijoista oli tuttuja Kokkoselle kotitilan viljelysuunnitelmien teoista ja pienryhmätoiminnan ohjauksista. Kasimir pitää edelleen yhteyttä ProAgrian asiantuntijoihin ja muihin kesätyöntekijöihin.
-Voin suositella kesätöitä ProAgrialla organisaation laaja-alaisen maatalousosaamisen vuoksi ja kun töissä pääsee oppimaan sellaisia asioita, joita ei tulisi muuten opeteltua ja siihen saa vielä ammattilaisen tuen. Tarttukaa rohkeasti tilaisuuksiin ja kyselkää. Sillä saa kesätyöstä oman näköisensä. Oppi maatalouden eri tuotantosuunnista on tärkeää, Kasimir kertoi.
Kokkosen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu saattaa maatalousekonomian opinnot loppuun Helsingin Viikissä, jonka jälkeen on tarkoitus tarttua avoimin mielin tilaisuuksiin, jotka tulevat vastaan. Muutaman vuoden päästä suunnitelmissa on jatkaa kotitilan töitä, mutta ennen sitä suunnitelmissa olisi suunnitelmissa työskennellä ja perehtyä maatalouden eri osa-alueisiin.
-Ulkomaitakaan en poissulje, jos sauma päästä sinne ja mahdollisuus tuoda oppeja Suomeen, Kokkonen tiivisti.