Peltopäivässä runsaasti viljelykokeita, koneita, työnäytöksiä ja demoja

28.06.2013

Peltopäivä, Fältdag 2013 järjestetään Inkoossa Västankvarnin koetilalla 11.7.2013.

Tulevaan Peltopäivän tulee hyvin näytteilleasettajia eli luvassa on kattava kasvinviljelyn ammattilaisten näyttely. Kaikkiaan näytteilleasettajia on nyt tulossa 50. Mukana ovat hyvin lannoite-, konekauppa-, kasvinsuojeluaine- ja viljayritykset. Lisäksi mukana on mittavasti asiantuntijaorganisaatioita. Konekentällä tulee olemaan myös vilskettä, koska siellä on hyvin esillä koneita mm. sänkimuokkaukseen. Myös koneiden työnäytökset tulevat olemaan kiinnostavia, koska ne jatkuvat koko päivän ajan neljällä eri osastolla.

Vahvaa konepainotusta täydentää taloudellisen ajon testi, jossa voi testata omat taitonsa ajajana. Kokenutkin kuljettaja voi säästää polttoainetta monella eri tapaa. Taloudellisuus testataan paalien siirtelytehtävällä.

Tulevat lajikkeet esillä virallisessa lajikekokeessa

Viljelykokeista koostuva koekenttä on Peltopäivässä edustava. Tulevaan lajikevalikoimaan ja lajikkeiden viljelyominaisuuksiin voi tutustua virallisen lajikekokeen koekentällä. 

­­Koekentällä on paljon uusia erilaisia lajikkeita, joiden sadosta ja sadonlaadusta on tietoa tällä hetkellä vähän.  Mukana on myös viljelyteknisiä kokeita paremmin tunnetuista lajikkeista, jolloin viljelytyylin vaikutusta satoon ja laatuun pystytään arvioimaan. Koeruuduilla haastateltavina ovat eri lajikkeiden asiantuntijoita, joilta voi tarvittaessa kysyä tarkennuksia.

Kokeita nähtävillä öljykasvien kasvuston suojaamisesta ilman peittausta

Ajankohtaiseen aiheeseen eli öljykasvien viljelyn onnistumiseen voi myös tutustua koekentillä, jossa on esillä peittaamattoman siemenen viljelykoe. Tänä keväänä ei tuholaisongelmaa ollut ja kasvustot kasvavat iloisesti. Syysöljykasvikokeistakin on yksi piste, jossa on myös edellisten vuosien useat lajiketulokset mukana.

Esittelyssä erilevyisille suojakaistoille erilaiset suuttimet

Peltopäivässä on esillä myös kasvinsuojeluruiskun suutinten testipenkki, josta voi konkreettisesti nähdä, millainen kasvinsuojeluruiskun suutin sopii erilevyisille suojakaistoille.

Testipenkki on havainnollinen, kun haluaa perehtyä siihen, millaiset suuttimet valitsee kasvinsuojeluruiskuun ja millaiset suojakaistat suuttimet mahdollistavat.

Peltopäivässä on suunniteltu tietty reitti koeruudulta toiselle, jolloin kaikkien pisteiden kiertäminen on vaivatonta. Jokaisella pisteellä on asiantuntijat kertomassa koeruudusta.

Näyttelyalueelle on kaivettuna havainnollistava maakuoppa, jossa pystyy seuraamaan maantiivistymistä professori Laura Alakukun johdolla. Kuopan äärellä on kylvetty sinimailasta sekä viljaa havainnollistamaan syväjuurten merkitystä. Myös ravinnehuuhtoutumien vähentämisestä tietäviä asiantuntijoita on paikalla useasta eri hankkeesta.

ProAgria tarjoaa ajankohtaista asiaa

ProAgriasta paikalla ovat kasvinviljelyn huippuasiantuntijat Jussi Nurkka, Eino Heinola ja Juha Sohlo sekä vahvat alueelliset osaajat. Esillä ovat aiheina kasvinsuojeluruiskun suutinten testipenkki ja siihen liittyvä asiantuntemus. Viljamarkkinoiden toiminta on keskiössä koko päivän viljamarkkinateltassa. Peltopäivien seminaarissa on aiheena Greppa marknaden, jonka tarkoituksena on lisätä viljelijöiden markkinatietoutta, käsitystä tuotantokustannuksista sekä esitellä uusia viljelykasveja. Erlund kehottaa viljelijöitä jututtamaan asiantuntijoita viljamarkkinoiden haltuunottoon liittyvissä asioissa.

ProAgria tuo tapahtumaan digitaalipenetrometrin sekä siihen liittyvän GPS-laitteen. Digitaalipenetrometri avulla pystytään mittaamaan maan tiivistymistä vastuksen avulla ja tallentamaan GPS-laitteeseen paikan koordinaatit ja syvyyden. Sen avulla pystyy havaitsemaan esimerkiksi kyntö- sekä kultivaattorianturat.

Vertaistukea omalle yrittäjyydelleen saa ProViljelystoimitatavasta, jonka lähtökohtina ovat viljelyn suunnittelu sekä tuotannon taloudellisen kannattavuuden parantaminen. ProViljelys tuo käyttöön suunnittelun, toteutuksen, arvioinnin sekä parantamisen työvälineet. Tule keskustelemaan ProAgrian asiantuntijan kanssa ProViljelys-toimintatavasta omalle tilallesi

Peltopäivä on kaksikielinen tapahtuma ja se on suunnattu sekä päätoimisille että osa-aikaisille kasvintuotantoyrittäjille. Peltopäivän järjestävät Västankvarnin koetila, Nylands Svenska Lantbrukssällskap ja ProAgria Etelä-Suomi.

Lisätietoja

Nylands Svenska Lantbrukssällskap

ProAgria Keskusten Liitto

ProAgria Etelä-Suomi

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.