Orjalan tilalla rehuanalyysi on ruokinnan suunnittelun kulmakivi

2 min lukuaika

Referenssit

Jos eläimet eivät ruokinnan kautta saa kaikkia tarvitsemiansa ravintoaineita, ne tuottavat potentiaaliaan huonommin ja ovat alttiimpia sairastumisille. Yliruokinta on kallista ja voi haitata lehmän terveyttä. Ei siis ole varaa ruokkia pelkällä mutu-tuntumalla.

Orjala Antti ja Jenna Saari navetassa
Antti Orjala ja Jenna Saari Lohtajalta päättävät rehuanalyysien sulavuuden sekä valkuais- ja kuitupitoisuuden perusteella mitkä paalierät sopivat syötettäväksi samaan aikaan, jotta ruokintaan ei tulisi suuria muutoksia.

 Orjalan tilalla Lohtajalla luotetaan siihen, että huolellisella suunnittelulla saadaan sisäkauden ruokinta toimimaan parhaiten. Tilan säilörehu säilötään paaleihin. Säilörehuvarasto inventoidaan syksyllä ottamalla rehunäytteitä jokaisesta sadosta ja jokaisesta isommasta paalierästä. Samantyyppisiä lohkoja ja pienempiä lohkoja voi yhdistää kokoomanäytteillä. Näytteet otetaan paalikairalla. Paalikairalla saa kätevästi otettua tarpeeksi osanäytteitä ilman, että tarvitsee avata koko paalia näytteenottoa varten. Lehmien ruokinnassa käytettävästä viljasta otetaan myös rehunäyte. Näytteistä analysoidaan kivennäiset, jotta kivennäisruokinta saadaan kohdalleen.

Kattavan karkearehun kartoituksen ideana on tilan isäntä Antti Orjalan mukaan saada aikaan mahdollisimman tasainen ruokinta koko sisäruokintakaudelle. Analyysitulosten perusteella voi jo syksyllä suunnitella missä järjestyksessä paalit kannattaa syöttää. Esimerkiksi kuiva-aineen perusteella voi valita mitkä paalit syötetään kovien pakkasten aikaan. Sulavuuden, valkuais- ja kuitupitoisuuden perusteella voi valita mitkä paalierät sopivat syötettäväksi samaan aikaan, jotta ruokintaan ei tulisi suuria muutoksia.

Orjalan tilalla lypsävien ruokinta koostuu hyvälaatuisen säilörehun lisäksi viljasta ja puolitiivisteestä. Antilla on tapana paalien inventoinnin jälkeen kilpailuttaa puolitiivisteen hankinta. Kun karkearehun ja viljan koostumus on koko talveksi tiedossa, on helpompaa valita niiden kylkeen sopivin puolitiiviste. Rehuvertailulaskelman avulla voidaan valita se rehu, joka antaa parhaimman ravitsemuksellisen ja taloudellisen tuloksen. Kilpailuttamalla eri rehufirmojen tarjontaa säästää ruokintakustannuksissa.

Orjalan tila, Antti Orjala ja Jenna Saari, Lohtaja
• Lypsäviä: 40 kpl, parsinavetta
• Peltoala: 60 ha, josta n. 40 ha nurmea ja 8 ha laidunta
• 12 kk keskituotos: 11 515 kg EKM

Rehuanalyysi ruokinnansuunnittelun kulmakivi

Säilörehu kattaa noin puolet lypsylehmän syömästä kuivaaineesta. Jotta pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan kustannustehokkaan ruokinnan, on välttämätöntä tietää, minkälaista säilörehua on käytössä. Myös viljasta ja muista kotoisista rehuista on hyvä ottaa rehunäyte. ProAgrian asiantuntijat ottavat rehu- ja raaka-ainenäytteitä, jos tilalla niin halutaan.

Karkearehun näytteenottomäärä maitotiloittain on lisääntynyt koko 2000-luvun ajan. Lähde: Valio Artturi.