Olemme mukana SuomiAreenassa!

3 min lukuaika

Uutinen

Olemme mukana SuomiAreenassa Porissa ke 28.6.2023 kello 18-18.45 Raatihuoneenpuiston lavalla. Keskustelemme aiheesta: Maatalouden ilmastoteot ja rooli huoltovarmuudessa – hyvällä matkalla vihreässä siirtymässä ja ruokaturvassa. Keskustelua voi seurata paikan päällä tai striimin kautta MTV3:n Katsomosta.

SuomiAreena olemme mukana

ProAgria Keskusten Liitto 

Mediatiedote 20.6.2023

Maatalouden ilmastoteot ja rooli huoltovarmuudessa – hyvällä matkalla vihreässä siirtymässä ja ruokaturvassa

Käynnistämme Porin SuomiAreenassa 2023 keskustelun ajankohtaisesta aiheesta Maaseudun puolesta - ilmastotekoja ja huoltovarmuutta käytännössä. Pohdimme keskustelussa, miten jo nyt maataloudessa tehtävät asiat saadaan yhteiseen keskusteluun ja miten saamme kuluttajia kiinnostumaan maatilan arjesta ja toimintatavoista. Puhummeko kuitenkin samoista asioista eri termeillä vai puhummeko toistemme ohitse? Yhteiskunnallisesti on merkittävää, että suomalainen ruoantuotanto on vastuullista ja iskussa normiarjessa ja kriisitilanteissa.

Keskustelemme aiheesta Porissa keskiviikkona 28.6.2023 kello 18-18.45 Raatihuoneenpuiston lavalla. Keskustelua voi seurata paikan päällä tai striimin kautta MTV3:n Katsomosta.

Lavakeskusteluun saamme vieraiksemme monipuolisen kattauksen eri näkökulmista. Keskustelemassa ovat kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Ritva Elomaa, europarlamentaarikko Elsi Katainen, maatalousyrittäjä Ellen Rydbeck Suontaan kartanosta Hattulasta, YLEn uutis- ja ajankohtaistoimituksen johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen sekä ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskapin johtaja Meira-Pia Lohiluoma. Juontajina toimivat Suvi Anttila ja Harri Mäkivuokko ProAgriasta. Täältä löydät ohjelmamme osana SuomiAreenan monipuolista ohjelmaa:

https://www.proagria.fi/tapahtumat/maaseudun-puolesta-ymparistotekoja-ja-huoltovarmuutta-kaytannossa-paneeli-suomiareenassa

Torstaina 29.6. klo 10–17 asiantuntijoitamme on tavattavissa Lähiruokatorilla Eetunaukiolla. Pisteellä voi tutustua viljely- ja nurmikasveihin sekä keskustella vastuullisesta ja kestävästä viljelystä. Osastomme on osa SOK:n ja Satakunnan osuuskaupan järjestämää lähiruokatoria, jossa on tavattavissa myös paikallisia yrittäjiä.

Keskustelu käyntiin ilmastoteoista

Maataloudella on merkittävä rooli ilmastonmuutoksessa, koska se on ainoa sektori, joka pystyy sitomaan hiiltä. Hiili sitoutuu osana kasvien yhteyttämisprosessia ja sitä tapahtuu sekä pelloilla että metsissä. Se, miten peltoja viljellään ja metsiä kasvatetaan on merkittävässä roolissa. Maan kasvukunnosta huolehtiminen on jokaisen viljelijän perusagraarista osaamista, koska kyseessä on maatilojen tärkein pääoma. Jokainen haluaa säilyttää pellossaan mahdollisimman hyvät kasvuolosuhteet kasveille ja saada hyvää satoa, jolloin hiilijalanjälkikin on mahdollisimman pieni.

Maanviljelystä puhuminen voi olla kuluttajille vierasta, koska useimmat ovat etääntyneet maataloudesta ja harva tietää tarkemmin tuotantomenetelmistä. Siksi ehkä julkisuudessa viliseekin sanoja radikaali muutos, maatalouden nopea vihreä siirtymä, koko toimialan uudistaminen jne. Nämä näkökulmat saattavat olla alan ihmisille vieraita ja kuvaavat maataloutta vanhanaikaisena toimintana. Viestien sisältöä ja tarkoitusta ei välttämättä ymmärretä. Sanat kertovat myös siitä, että viestien lähettäjällä ei ole ajantasaista kuvaa siitä, miten maata viljellään, mitä otetaan huomioon ja miten vastuullisuus ja ruokaturva rakentuu arjen tekemisissä. Yhteisen ymmärryksen saavuttamiselle on nyt paikkansa ja myös aikansa.

Julkisessa keskustelussa myös medialla on tärkeä roolinsa, mitä tietoa ja näkemyksiä se nostaa esille ja mitä asioita viljelee. Medialta odotamme kaikki puolueetonta näkemystä ja eri näkökulmien huomioon ottamista ja julkisen keskustelun aikaansaamista.

Huoltovarmuus – itsestään selvyyttä vai vaalittava asia

Maailma mullistui Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sen vaikutukset näkyivät ja näkyvät myös Suomen huoltovarmuudessa pitkään. Uusi aikakausi sysäsi maatalouden kustannuskriisiin lannoitteiden ja energianhintojen noustua kipurajalle asti. Viime keväänä jopa mietittiin, kannattaako viljellä. Huoltovarmuus on Suomessa hyvin hoidettu. Se on melkeinpä itsestään selvyys, mikä on mietitty ennakolta ja suunniteltu tarkasti. Kuluttajina meidän ei ole tarvinnut sitä miettiä ja pohtia. Viljelijälle ruoantuotannon alussa huoltovarmuus on jokapäiväistä. Turvallista ja vastuullista ruokaa tuotetaan joka päivä, jotta suomalaisilla on ruokaa ruokapöytiin.

Huoltovarmuus on ennen kaikkea suomalaisen ruoan arvostusta. Se on läsnä joka päivä, se on ruoantuotannon läpinäkyvyyttä, tietoa toimintatavoista, varmuutta vastuullisuudesta. Harvoin tätä kuluttajina mietimme, mutta kannattaisiko pysähtyä pohtimaan.