Nurmipalkinto innokkaalle kehittäjälle
Mäen Maatilan nurmiseokset ovat tarkan räätälöinnin tulosta
Valtakunnallinen nurmipalkinto myönnettiin vuonna 2020 Mäen Maatilalle Salon Kuusjoelle. Tilan yrittäjänä toimivat Simo Mäki yhdessä Mirka Puhakan ja Janne Mäen kanssa.
- Tilan yrittäjät ovat uudistaneet nurmituotantoaan ja parantaneet tilan tulosta vuosi vuodelta säilyttäen koko ajan tekemisen innon, iloitsee nurmentuotannon valtakunnallinen huippuosaaja Anu Ellä ProAgria Länsi-Suomesta.
Nurmiseokset tarkan räätälöinnin tulosta
Simo Mäki kertoo, että tilalla panostetaan nurmiseoksiin, jotta luomuviljelyssä saadaan hyvä ja tasapainoinen sato erilaisissa olosuhteissa. On huomioitava useita tekijöitä.
- On tärkeää, että seoksessa on typensitojakasveja apilaa ja sinimailasta, jotta typpeä saadaan sidottua ilmasta kasvien käyttöön. Kun huomasin, että apila toimii hyvin ja nurmi kasvaa ilman kemiallisia lannoitteita, luomuun siirtyminen tuntui helpommalta.
Mäki suosittelee hyvin kasvavia typensitojakasveja myös tavanomaisille tiloille.
- Saattaisi tulla säästöä lannoituskustannuksissa.
Apilan ja sinimailasen avulla nurmi on saatu kasvamaan myös syrjäisemmille lohkoilla, jonne karjan lantaa ei kuljeteta.
- On myös tärkeää, että on lohkoja, jossa kalsiumia on vähemmän. Vanhemmista nurmista apila vähenee, jolloin saadaan umpilehmille sopivaa säilörehua.
Mäki luottaa nurmiseosten suunnittelussa asiantuntijan osaamiseen.
- Anu on rakentanut tilallamme käytettävät seokset, joita on sitten vielä viilattu kokemusten mukaan.
Laitumelle omat seokset
Koska tila on luomutila, lehmät laiduntavat. Lokakuun lopussa kausi on päättymässä, laitumella käy enää nuorkarja.
- Laidunnukseen täytyy valita nurmilajeja, jotka kestävät mahdollisimman hyvin eläinten tallaamista. Lähellä portteja ei kestä mikään. Lajien monipuolisuus on tässäkin tärkeää. Laidunseoksessa on tällä hetkellä timoteitä, nurminataa, koiranheinää, englanninraiheinää sekä valko- ja alsikeapilaa.
Pienryhmät opettavat
Simo Mäki on ollut Varsinais-Suomen ensimmäisessä pienryhmässä, Paimion ryhmässä mukana jo 10 vuotta. Puoliso Mirka Puhakka osallistui puolestaan Nurminaisten ryhmään.
- Pienryhmätoiminta tuonut tosi paljon tietoa ja osaamista nurmiviljelyyn. Luomuun siirtyminen vaikuttaa paljon tekemiseen, siihenkin tietämystä ryhmän ja ohjaajan kautta.
- Pienryhmätoiminnalle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus, innostaa Mäki muita viljelijöitä.
- Saat kannustusta omaan tekemiseesi sekä tärkeää ajatuksenvaihtoa toisten viljelijöiden kanssa.
- Arvostan sitä, miten Simo jakaa tietoa sekä kaivaa sitä muista esiin, sanoo Anu Ellä.
- Havaintokierroksilla hän esittää aina hyviä kysymyksiä, antaa rakentavaa palautetta ja löytää aina myös myönteisiä asioita.
Mäki oli mukana myös kansainvälisessä pilottiryhmässä, jossa kokemuksia vaihdettiin norjalaisten viljelijöiden kanssa. Hän pääsi myös vierailemaan ja työskentelemään päiväksi norjalaisille luomutilalle.
- Kansainvälinen toiminta on hyvin avartavaa ja mielenkiintoista. Aion kokeilla norjalaisilla paljon käytössä ollutta kuiviin olosuhteisiin sopivaa ruis-italianheinäseosta, suunnittelee Mäki.
Yrittäjät ovat hakeneet oppia maailmalta osallistuen usealle nurmentuotannon opintomatkalle.
- Tilan väki on aktiivista ja osaa hakea tietoa uusia tapoja hyödyntäen. Pienryhmätoiminta ja ulkomaan matkat ovat yksi erinomainen keino kasvattaa osaamistaan ja jakaa myös omia oppeja muille, suosittelee Anu Ellä.
Tilan tiedot
Yrittäjät
Simo Mäki, 57, ja Mirka Puhakka, 47, Janne Mäki 27. Kaksi vakituista työntekijää. Tila yhtiöitettiin vuonna 2012.
Tila
Luomuviljelyssä 358 ha (185 ha säilörehunurmella). Laitumia on 20 ha. Lisäksi viljellään kevätvehnää, härkäpapua ja herne-härkäpapu-vilja-seosta. Urakoitsija hoitaa lietteenlevityksen, kylvön ja puinnin.
Eläimet
130 lehmää (holstein 62 %, ayrshire 38 %), 90 hiehoa ja 25 sonnia. Keskipoikimakertoja on 2,8.
Maito
Keskituotos 11027 kg EKM/12 kk, rasvaa 4,03 % ja valkuaista 3,30 %. Tavoitteena suuremmat pitoisuudet.
Navetta
Luomutuotantoon sopiva kahden robotin pihatto valmistui vuonna 2014 kilometrin päähän tilakeskuksesta. Raappalannanpoisto ja kumimatot käytävillä. Aperuokinta keskellä sijaitsevalle ruokintapöydälle.
Laidunnus
Kesällä mahdollisimman pitkään. Laidunseoksessa timoteitä, nurminataa, koiranheinää, englanninraiheinää sekä valko- ja alsikeapilaa.
Emma Pikkarainen