Nuorkarjahavainnot avaavat silmät uudella tavalla vasikoiden ja hiehojen maailmaan

17.03.2011

 - uutuuspalvelu osana Katse vasikkaan -teemavuotta

Hyvän lypsylehmän perusta luodaan heti vasikan syntymän jälkeen. - Kun vasikalla on kunnon eväät ja olosuhteet, se kasvaa ja pysyy terveenä.  Hyvä kasvu takaa sen, että hieho on riittävän suuri, kun se tulee siemennysikään. Tavoitteena on, että hieho poikii 24 kuukauden ikäisenä, jolloin kokemuksemme ja tietojemme mukaan saavutetaan hyvä lypsylehmä ja elinikäistuotos, perustelee ProAgria Maito palveluryhmäpäällikkö Sanna Nokka uuden palvelun Nuorkarjahavaintojen tarvetta ja jatkaa, - Turvaamalla vasikan kasvun ja terveyden maidontuottaja turvaa itselleen terveet, hyvin tuottavat ja kestävät lehmät eli enemmän tuloja.

ProAgrian Nuorkarjahavainnot on maidon- ja lihatuottajille suunnattu palvelu, jossa katse käännetään nuoreen karjaan ja käydään läpi eri kasvuvaiheissa olevien eläinten olosuhteet, ruokinta, kasvu ja hoitokäytännöt. Nuorkarjahavaintoja järjestetään pienryhmäkoulutuksina maitotiloilla ympäri maata. Koulutusmuoto on tuttu suosituista ProAgrian Lehmähavainnoista.  Kouluttajia ProAgrialla on viisi.

Pidä huolta ajatuksella pienestä

Vasikan huolenpitovaiheessa eli 0-3 kuukauteen asti tehty työ kantaa hedelmää. Perusasioina on otettava huomioon puhdas syntymäympäristö bakteeritartuntojen ehkäisemiseksi, ternimaidon saanti kahden tunnin sisällä syntymästä ja 12 tunnin sisällä ternimaidon juonti jo 10 % elopainosta. - Ternimaito on vastustuskyvyltään vielä puutteelliselle vasikalle korvaamaton sen sisältämien vasta-aineiden takia. Ternimaidon saanti pitää varmistaa myös vasikan ollessa vierihoidossa, sanoo Nokka.

Vasikalle on hyvä tarjota lisärehuja jo varhain. Vasikoiden väkirehua ja hyvälaatuista säilörehua tai heinää pitää olla tarjolla viikon iästä lähtien. Lisärehujen ansiosta pötsi kehittyy tehokkaaksi. Alle kolmen kuukauden ikäiselle vasikalle voi antaa rehuja vapaasti.
Tutkimuksen mukaan vasikkakaudella sairastettu ripuli laskee lehmän ensikkokauden maitotuotosta 300 kiloa verrattuna kanssasisariin, joilla ei ole ollut vasikkana ripulia. Lisäksi ripulin sairastaneilla oli kasvanut riski sairastua utaretulehdukseen. Ripulia ehkäistään antamalla päivittäinen maitoannos, minimissään kuusi litraa, riittävän monessa 3-4 erässä pitkin päivää, sekoittamalla juoma ohjeen mukaan ja tarjoamalla se oikean lämpöisenä. - Vasikan elinympäristön tulee olla puhdas, pehmeä, kuiva ja vedoton, tiivistää Nokka.

Tavoitteena 13 kuukauden ikä, 350 kiloa elopainoa, 165 senttiä rinnanympärystä ja kuntoluokka 3

Huolenpitovaiheen jälkeen turvataan hyvä kasvu ja vasikoiden terveys. Hiehojen kasvu tähtää siihen, että ne ovat riittävän suuria siemennysvaiheessa eli 13-15 kuukauden iässä. Tavoiteltava siemennyspaino on 350 -370 kg ja rinnanympärys 165 cm. - Usein hiehonkasvattajat hämmästyvät mitattuaan eläimiä, miten isoja ne oikeasti ovatkaan, toteaa Nokka  ja jatkaa, - Hyvässä rytmissä hieho on siemennettävissä siten, että se poikii kaksivuotiaana.

Tasapainoisella ruokinnalla eläin ei rasvoitu, vaan kasvattaa lihaksia, luustoa ja utarekudosta. Jos eläintä ruokitaan liian voimakkaasti, utarekudoksen kehitys häiriintyy. - Eläimen kuntoluokkaa seuraamalla voidaan ruokintaa tarvittaessa säätää. Tavoiteltava kuntoluokka siemennysvaiheessa on 3, kertoo Nokka.

ProAgriat vahvasti mukana Katse vasikkaan -teemavuodessa

Vuosi 2011 on nimetty vasikoiden terveyden ja hyvinvoinnin teemavuodeksi. Kampanjavuoden aikana on tarkoitus kehittää vasikoiden hyvinvointia, vähentää vasikkakuolleisuutta ja hahmottaa vasikoiden hyvän hoidon merkitys sekä maidon- että lihantuotannossa. Nuorkarjahavaintokoulutusten lisäksi ProAgrian maakunnalliset hankkeet järjestävät koulutuksia vasikan terveydestä ja olosuhteista ympäri maata ja asia on esillä neuvojien koulutuksissa.

Lisätietoja:
Sanna Nokka, palveluryhmäpäällikkö, 020 747 2456, sanna.nokka@proagria.fi
Suvi Anttila, markkinointi- ja viestintäjohtaja, 020 7472492, suvi.anttila@proagria.fi

Nuorkarjahavaintojen kouluttajat Suomessa:
Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto, 020 747 2456, sanna.nokka@proagria.fi
Tiina Karlström, ProAgria Oulu, 040 513 3241, tiina.karlstrom@proagria.fi
Tarja Paatero, ProAgria Oulu, 040 841 6250, tarja.paatero@proagria.fi
Irene Mäkinen ProAgria Keski-Suomi, 020 747 3340, irene.makinen@proagria.fi
Taina Voutilainen, ProAgria Pohjois- Savo, 040 523 0932, taina.voutilainen@proagria.fi

Lehmä- ja Nuorkarjahavainnot on rekisteröity tavaramerkki

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.