Naiset pitävät maaseudun elinvoimaisena

2 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtajan kirjoitus maaseutuliitteessä 15.9.2021

Kirsi2 maaseutuliite 15 9 2021

Kirjoitus KPK Maaseutuliitteessä 15.9.2021

Maaseudun naisia

Olen toiminut kolme vuotta elinvoimaisen maaseudun keskiössä Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtajana ja tämän vuoden alusta myös Etelä-Pohjanmaalla vastaavassa tehtävässä. Saan olla aktiivisesti mukana kahden maatalousvaltaisen maakunnan toiminnassa.

Elinvoimaisuutta eivät tee isot tehtaat ja tuotantolaitokset vaan ihmiset. Kylien elinvoimaisuus on kiinni sen asukkaista. Ihmisillä on tarve yhteisöllisyyteen ja yhteiseen tekemiseen. Yhteiskunta alkaa avautua ja uskalletaan taas tavata. Tulevaisuus näyttää valoisammalta. Nyt on aika kokoontua yhteen ja toimia tiiviinä rintamana oman kylän, kunnan ja maakunnan sekä koko Suomen puolesta. Yhteistyöllä saamme pidettyä maaseudun elinvoimaisena ja asuttuna!

Maa- ja kotitalousnaiset etulinjassa

Maa- ja kotitalousnaisten järjestöllä on pitkät perinteet. Tarina alkaa, kun maamiesseuroihin alettiin perustaa 1900-luvun alkupuolella naisosastoja. Järjestöä tarvittiin levittämään tietoisuutta kotitarveviljelystä, terveellisestä ruokavaliosta ja kädentaidoista. Maaseudun naisille oli tärkeää kokoontua säännöllisesti yhteen jutustelun ja käsitöiden ääreen. Rakennemuutos on ollut valtavaa ja viime vuosien aikana on otettu huikaiseva digiloikka. Livetaltioinnit ja somekanavien tarjonta ovat arkipäivää. Perusasiat kuitenkin pysyvät. Maa- ja kotitalousnaiset on kasvanut valtakunnalliseksi ruuan, maaseutuympäristön sekä yrityspalveluiden asiantuntijajärjestöksi, jolla on takanaan maaseutuhenkisten ihmisten suuri ja aktiivinen verkosto. Maa- ja kotitalousnaisten visio vuosille 2021-2025 rakentuu maistuvasta, monimuotoisesta, kestävästä ja elinvoimaisesta Suomesta, jonka hyvinvoinnista hyötyvät myös tulevat sukupolvet. Maa- ja kotitalousnaiset ovat monessa kylässä liikkeelle paneva voima ja naisten vaikutus maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitämiseen on merkittävä.

Ruoka tulee maaseudulta

Lähellä tuotettu suomalainen ruoka on puhdasta, eettisesti tuotettua ja maukasta Ruoka tulee aina maaseudulta, niin oli eilen, tänään ja myös huomenna. Suomalaisen ruuan ja ruuantuottajien arvostusta tulee nostaa ja tietoisuutta lisätä kansalaisten keskuudessa. Monet kaupunkilaiset ja jopa isompien kuntakeskuksien asukkaat ovat vieraantuneet maataloudesta sekä ruuan alkuperästä. Suomalaisen ruuan teemapäivät ja avoimet ovet maatiloilla sekä ruuantuottajien somekanavat ovat tärkeitä tietoisuuden lisäämisessä, sitä työtä on tehtävä koko ajan. Ilokseni olen huomannut, että monet maatilat ovat perustaneet somekanavia, joiden kautta tieto maatilan arjesta leviää erityisesti nuorille. Myös lähiruuan arvostus on noussut varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa. Kiinnostus ruokaa, ruuanvalmistusta sekä alkuperää kohtaan on nousussa.

Tulevaisuuden maaseutu

Elinvoimainen maaseutu ei tarkoita sitä, että taannutaan pieniin ympyröihin, joissa jokainen puurtaa omaan leipänsä kokoon. Näen tulevaisuuden maaseudun aktiivisena erilaisten ihmisten verkostona, jossa jokaisella on oma rooli. Myös monipaikkaisuus on tulevaisuutta. Useita töitä voi tehdä mistä vaan. Mikset perustaisi toimistoa mieluummin kauniin järven rantaan luonnon rauhaan betoniviidakon sijaan. Maatilat ovat kylien ylpeyden aihe ja ruuantuottajat arvostettuja kyläyhteisöjen jäseniä!

Maaseudun puolesta,

Kirsi Varila
toiminnanjohtaja
Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset