Mäkelän tilalla huolehditaan eläinten hyvinvoinnista
Jarkko Mäkelä on tehnyt eläinten hyvinvointia parantavia investointeja.
Jarkko Mäkelä Ullavasta on tehnyt eläinten hyvinvointia parantavia investointeja eläintenterveyttä, työhyvinvointia ja eläintenhyvinvointikorvausta silmällä pitäen. Viimeisimmät investoinnit ovat helikopterituulettimet, käytävämatot, led-valaistus ja hieho-osaston parsien kunnostus. – Lypsylehmille asennettiin juuri neljä kappaletta viisi metriä halkaisijaltaan olevia helikopterituulettimia, kertoo Jarkko Mäkelä. Pitkät kuumat jaksot kesällä rasittavat lehmää ja ne kärsivät lämpöstressistä. – Tuulettimesta toivotaan apua maitomäärän ja maidon pitoisuuksien pitämiseen samalla tasolla kuin muinakin vuodenaikoina, Jarkko Mäkelä toteaa.
Lämpöstressistä kärsivä umpilehmä syö huonommin ja todennäköisesti tiinehtyy seuraavalla lypsykaudella huonommin. Lämpöstressistä kärsineen umpilehmän tuotos seuraavalla kaudella voi olla jopa 500-1 000 kg vähemmän kuin mitä normaalisti. Myös sikiö kasvaa heikommin heikentyneen aineenvaihdunnan takia. Mäkelät siirtävät vanhat tuulettimet hiehonavettaan parantamaan hiehojen hyvinvointia.
Eläinten hyvinvointikorvauksen, tiettyjen investointitukien sekä luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ehdoissa on eläinsuojelusäädösten vähimmäisvaatimukset ylittäviä vaatimuksia eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tukien avulla on mahdollista parantaa tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa. Korvausta maksetaan mm. tukiehtojen noudattamisesta tulevasta lisätyöstä. Vuonna 2020 eläinten hyvinvointikorvausta haki 56 % nautatiloista.
Investointeihin, jotka parantavat eläinten hyvinvointia, on mahdollista saada tukea. Tukea voidaan myöntää rakentamisinvestointiin ja koneen tai laitteen hankintaan, jonka tarkoituksena on parantaa maatalouden tuotantorakennuksessa työskentelevän henkilön työoloja, maatalousyrityksen tuotantohygieniaa, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa. Eläinten hyvinvointikorvaukset liittyvät muun muassa eläinten ruokintaan ja hoitoon, pito-olosuhteiden parantamiseen, laidunnukseen ja ulkoiluun sekä eläinlajikohtaisiin erityistoimiin.
Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta