Maatilojen kannattavuuskriisi uhkaa syventyä – tarvitaan konkreettisia ratkaisuja riskien hallintaan

2 min lukuaika

Uutinen

ProAgrian kannanotto.
Maatalouden kannattavuusnäkymät uhkaavat heiketä, kun vuoden 2023 lannoitekaupan hinnat julkistettiin.

Asiantuntijat pellolla

Lannoitteiden hinnat ovat 80-100 % korkeampia kuin kaksi vuotta sitten ja 60-70 % korkeampia kuin vastaavana aikana viime vuonna. Hintojen heilahteluihin on totuttu, mutta ei näin suuriin erityisesti tilanteessa, jossa tilojen maksuvalmius on jo valmiiksi heikko.

Tällä hetkellä vuoden 2023 lannoitteet hankitaan käytännössä tämän kesän sadontuottoa vasten. Rahat ovat kiinni kasvustoissa, ja kaikki eivät voi tehdä ostoja. Laskut tulevat maksettavaksi ennen kuin sato on korjattu ja myyty, ja kassassa on rahaa.

Odotukset syksyn sadon hintatasosta ovat kovat, mutta sadon määrä ja laatu ovat vielä täysin auki. Sato- ja hintavaatimusten laskenta oman tilan tiedoilla sekä kassavirtojen ennustaminen ja budjetointi asiantuntijoiden kanssa on tässä tilanteessa keino, jolla arvioida realistisesti tilannetta. Lannoitteiden hankinnan hajauttaminen on yksi varteenotettava vaihtoehto. Ratkaisut ovat aina tilakohtaisia.

Sadon hintariskin pienentämiseen tarvitaan keinoja

Riskit kasvintuotannossa ovat kasvaneet, koska ennätyskalliit tuotantopanokset ovat pellossa ja niitä vasten tulevan sadon on onnistuttava. Satovakuutukset olisivat yksi vaihtoehto turvata satoa, mutta järjestelmä ei ole laajamittaisesti lähtenyt Suomessa toimimaan. Tulevaisuudessa tarvitaan myös vakuutuksia sadon hintaan osana riskienhallintakeinoja.

Kotieläintiloilla oman sadon onnistuminen niin säilörehun kuin rehuviljan osalta vaikuttaa nyt eniten kannattavuuteen. Kotieläintiloilla myös rehuviljan tuoresäilöntä tai kokoviljasäilörehun korjuu öljyllä kuivaamiseen sijaan ovat edullisempia ratkaisuja. Tässä myös tilojen välinen rehukauppa on järkevää, varsinkin jos korjuukausi on sateinen tai venyy.