Maan kasvukunto
Tervetuloa mukaan tutkimaan ja parantamaan maan kasvukuntoa - pellon pinnan alla rakentuu perusta hyvälle sadolle!
Maan kasvukunnon perustana on toimiva perus- ja paikalliskuivatus. Vesitalouden ohella myös maan rakenteen ja kasvukunnon merkitys on tärkeä. Maan rakennetta tutkimalla päästään selville siitä, kuinka syvälle kasvin on mahdollista kasvattaa elinvoimaiset juuret eli millainen on kasvin veden- ja ravinteidenottokyky. Nämä kaikki vaikuttavat siihen mikä on pellon säävara, miten nopeasti kasvit tukehtuvat veteen tai kuinka pitkän kuivan poutajakson ne kestävät.
Maan rakennetta voi arvioida vaivattomasti kaivamalla maasta lapion kokoisen paakun. Arvioinnin tukena on hyvä käyttää Maan rakenteen aistinvarainen arviointi (MARA) -korttia.
Pellon multavuutta eli orgaanisen aineksen määrää voi lisätä myös alus- ja kerääjäkasveilla. Orgaaninen aines on tärkeää maan rakenteelle, se myös sitoo kosteutta itseensä ja luovuttaa sitä kasville.
Videot välilehdeltä löydät myös viljelijöiden kokemuksia ja käytännön vinkkejä kerääjäkasvien viljelyyn.
Maan multavuutta ja biologista aktiivisuutta voi lisätä myös erilaisilla maanparannusaineilla. Niukkaravinteisten maanparannuskuitujen levitys kannattaa tehdä nurmien lopetuksen yhteydessä, viherlannoituksen ensimmäisenä vuotena tai palkokasvien korjuun jälkeen.
Mekaanisia muokkausmenetelmiä (kyntö, äestys, kultivointi) ei välttämättä ole syytä unohtaa. Muokkaus kuohkeuttaa maata sopivissa kosteusoloissa hyvin. Muokkauksen ansiosta juuristo saa ainakin hetkeksi hyvän kasvuympäristön. Jankkurointi on syytä yhdistää monilajiseen nurmikasvustoon. Seokseen kannattaa valita mahdollisimman monipuolinen seos sillä eri kasvit viihtyvät erilaisissa kasvuympäristöissä.
Yksi tärkeimmistä valintakriteereistä on kasvien juuristo. Osa kasveista muodostaa tiheämmän juuriston, joidenkin juuristo menee syvemmälle ja toiset viihtyvät lähempänä maanpintaa. Seokseen kannattaa valita mukaan myös paalujuurisia kasveja. Seoksessa voisi olla erimerkiksi italianraiheinää, englanninraiheinää, sinimailasta, puna-apilaa, alsikeapilaa ja ruokonataa. Lisäksi mukaan voisi lisätä pienen määrän maan mikrobitoimintaa buustaavia kasveja esimerkiksi hunajakukka tai öljyretikka. Myös kerääjäkasvikasvusto kannattaa perustaa monilajisena, jolloin hyödyt ovat paremmat.
Muista hyödyntää NEUVO, kun pohdit tilallasi maan kasvukuntoon liittyviä kysymyksiä!