Maan kasvukunnon huippuosaamiselle on kysyntää
Kasvintuotannon perusta on yksinkertaisesti maa, sen hyvä hoito ja tuotantokyky. Puhutaan maan kasvukunnosta: orgaanisesta aineksesta, mikrobeista, ravinteista, vesitaloudesta ja maan rakenteesta.
– Tälle osaamiselle on juuri nyt kysyntää ja tarvetta. Sään ääri-ilmiöt tuovat mukanaan kuivuutta ja märkyyttä, joissa molemmissa tilanteissa pitää tietää, mitä tehdä. Tuotantopanosten voimakas kallistuminen vaikuttaa siten, että tuotantopanoksia ei ole vara käyttää epävarmoille lohkoille, vaan viljely- ja satovarmoille lohkoille, tiivistää ProAgria Keskusten Liiton johtava asiantuntija Sari Peltonen.
ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijoitamme valmistui keväällä maan kasvukunnon huippuosaajiksi Maaneuvo-koulutuksesta. Kurssin kouluttajina toimivat Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista ja Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta. Koulutus toteutettiin BSAG:n Carbon Action -alustalla.
Hoito- ja kunnostusvelkaa kertynyt
Peltojen peruskunnossa on tällä hetkellä paljon hoito- ja kunnostusvelkaa. Ymmärrettävästi tässä taloudellisessa tilanteessa on kustannuspäätöksiä siirretty, koska kyseessä voi olla ison luokan ”putkiremontti” pellolla. Laastaritoimenpiteistä pitääkin päästä oireiden syiden selvittämiseen ja niiden ratkaisemiseen.
– Koulutetuilla maankasvukunnon huippuosaajilla on harjaantuneisuutta ongelman tunnistamiseen ja ratkaisujen tarjoamiseen. Kynnys pitäisi pitää mahdollisimman matalana korjaustoimenpiteisiin ryhtymiseen, jotta kunnostusvelka saadaan pienenemään, sanoo Peltonen.
Asiantuntija on rinnalla kulkeva kumppani
Vilppulan tilalle Kärkölään kutsuttiin maan parantamistoimiin ProAgrian huippuosaaja Netta Leppäranta.
Tilaa viljelevät Hannele ja Ilkka Saarinen (kuvassa) kiinnittivät huomiota maan kasvukuntoon. Satotaso oli heikko ja ongelmia aiheuttivat mm. märkyys sekä maan kuorettuminen. Tavoitteena on saattaa toiminta nykyhehtaareilla kannattavaksi niin, että myös investoinnit rahoitetaan maataloudella.
Saariset kannustavat käyttämään asiantuntijoita, jotka pystyvät tulkitsemaan analyyseja yhä tarkemmin. Heille oli selvitetty KVK-laskurilla maan kationinvaihtokapasiteettia eli kemiallista tasapainoa.
- Oli yllättävää huomata, miten jokin alkuainevääristymä voi vaikuttaa maanrakenteeseen ja kasvukuntoon, kuten maan murustumiseen tai liettymiseen. Sitä ei silmällä voi havaita. Maanäytteet kannattaakin ottaa huolellisesti ja niitä myös hyödyntää, muutenhan se on vain rahan hukkaa, sanoo Ilkka Saarinen.
Maan kasvukuntoon erikoistuneet asiantuntijat voivat osoittaa, mistä kannattaa lähteä liikkeelle, missä järjestyksessä ja mitä toimenpiteitä tarvitaan maan kasvukunnon parantamiseksi. Rinnalla kulkeminen kumppanina on paras tapa tukea viljelijöitä.
Uutisen pääkuvassa Ilkka Saarinen havainnoi, että hamppu on lähtenyt itämään melko tasaisesti lohkolla, joka aikaisemmin kärsi märkyydestä.
MAANEUVO-kurssin suorittaneet ProAgrian maan kasvukunnon huippuosaajat:
- Henna Aapro, ProAgria Etelä-Suomi
- Kaija Hinkkanen, ProAgria Etelä-Suomi
- Jari Huikuri, ProAgria Itä-Suomi
- Alma Lehti, ProAgria Länsi-Suomi
- Netta Leppäranta, ProAgria Etelä-Suomi
- Riikka Mäkilä, ProAgria Länsi-Suomi
- Juhani Peltola, ProAgria Keski-Suomi
- Maarit Partanen, ProAgria Itä-Suomi
- Marika Sohlo, ProAgria Oulu
- Pekka Terhemaa, ProAgria Etelä-Suomi
- Jari Tikkanen, ProAgria Keski-Pohjanmaa
- Pirkko Tuominen, ProAgria Itä-Suomi
- Elina Valkeinen, ProAgria Etelä-Suomi