Lypsyrobotin asiat etänä kuntoon
Lypsyrobotin asioita voidaan tarkastella etänä ympäri Suomea.
Lypsyrobotin asioita voidaan tarkastella etänä ympäri Suomea. Mikäli lypsyrobottikarjassa on ongelmia esimerkiksi eläinliikenteen kanssa tai maitolitrojen määrä ei miellytä, kannattaa antaa asiantuntijan katsoa robotin tilannetta. Usein pienikin säätö voi näkyä nopeasti maitolitroissa.
Robottitilan ei kannata tyytyä matalahkoihin lypsymääriin eikä ajatella, että karjan eläimet eivät kierrä enempää robotilla, sillä vika saattaa olla lypsyrobotin kapasiteetin säädöissä, säilörehun lämpenemisessä, eläinliikenteen vääränlaisessa jakautumisessa tai lypsylupasäädöissä. Robottiasiantuntijoille monenlaiset tilanteet ovat tuttuja, ja uusi (etä)silmäpari huomaa sellaista, mihin tilan silmäparit ovat jo tottuneet. Muistan saaneeni robottitilalta soiton, jossa epäiltiin solulaskurin menneen rikki, koska solut olivat niin hyvällä tasolla. Olimme tilalla pyrkineet muuttamaan eläinten ruuhkautumiskäytöstä ottamalla käyttöön appeen lämpenemisen estoaineen. Solulaskuri ei ollut rikki.
Jos sinua kiinnostaa robottitilallesi räätälöity AMS-kehitysohjelma, pyydä kehitysehdotus ProAgrian robottiasiantuntijaltasi.
ProAgrian automaattilypsyn asiantuntijat
Kun automaattilypsy on juuri alkamassa tai tuotannon tulokset junnaavat paikallaan ja halutaan parantaa tuotannon tehokkuutta ja kannattavuutta, yrittäjän tukena ovat ProAgrian automaattilypsyyn erikoistuneet asiantuntijat.
ProAgrian uusi AMS - Automaattilypsyn kehitysohjelma pureutuu automaattilypsyyn ja auttaa yrittäjää hyödyntämään lypsyrobottia monipuolisesti sekä tuotannossa että johtamisessa. Automaattilypsyn asiantuntija tuntee eri lypsyrobotit ja niiden mahdollisuudet sekä osaa hahmottaa tilakokonaisuuden monesta näkökulmasta. Yhteistyö ja kehityspolku räätälöityvät aina tilan omien tarpeiden mukaan.
Automaattilypsyn asiantuntijat eri puolilla maata kulkevat robottitilojen rinnalla osana monialaista tilatiimiä, joka puhaltaa yhteen hiileen ja kulkee kohti yhdessä asetettuja tavoitteita. Yrittäjän tukena on koko ProAgrian laaja osaaminen. Yrittäjät pitävät tärkeänä, että rinnalla on automaattilypsyyn erikoistunut asiantuntija, joka koordinoi ja varmistaa, että asiat sujuvat suunnitelmien mukaan.
Yhteistyö alkaa yrityksen nykytilan kartoituksesta, josta päästään tarvittaviin toimiin ja tavoitteisiin sekä niiden säännölliseen seurantaan. Etäseurantaa, opastusta ja tarvittavia korjausliikkeitä sekä navettatapaamisia järjestetään sovitun aikataulun mukaan. Kehitystä seurataan kuukausittain ja esimerkiksi ruokinnan taloudellisuutta seurantalaskelmien pohjalta. Lypsyroboteilta ja tuotosseurannasta saadaan paljon tietoa, jonka hyödyntäminen ja vertailu on ProAgrian asiantuntijoiden osaamista.