LuomuWikin pohjana yhteisöllinen tiedontuotanto - Ammattiasioihin keskittyville wikeille on kysyntää

29.06.2016

Mediatiedote 29.6.2016
ProAgria Keskusten Liitto

Luomuwiki kokoaa ajankohtaisen luomun perustiedon yhteen paikkaan. Luomuasioita laajasti käsittelevä LuomuWiki on tietopankki ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille kuluttajille. Ammattilaiset saavat wikistä käyttöönsä viimeisintä tietoa ja hyviä käytäntöjä pelto- ja kotieläintuotannon kehittämiseen. Kuluttajat saavat tietoa, miten luomua tuotetaan Suomessa.

Suomenkielisestä Wikipediasta ei juuri löydy maatalouteen liittävää sisältöä, jota ammattilaiset voisivat hyödyntää. Ammattiasiat kuitenkin kiinnostavat ja esimerkiksi muutama vuosi sitten julkaistussa LammasWikissä vierailee noin 2000 kävijää kuukaudessa. – LuomuWikissä on saatavilla ammattitietoa käytännönläheisestä näkökulmasta. Nyt sinne on koottu paljon eri hankkeissa syntynyttä tietoa, joka oli aikaisemmin hajanaisesti saatavilla eri nettisivuilla. Myönteisten kokemusten innoittamina tulemme jatkossakin hyödyntämään LuomuWikiä luomutuotannon hyviä käytäntöjä kokoavana paikkana, kertoo LuomuWikin rakentumisesta vastannut kehityspäällikkö Marja Suutarla ProAgria Etelä-Suomesta.

Sisältö on yhteisön ylläpitämää

LuomuWikin tietoartikkelit ovat wiki-periaatteiden mukaisesti toisten käyttäjien muokattavissa. Niitä on julkaistuna jo 46 kappaletta. Nyt julkaistujen artikkelien kirjoittajat ovat pääasiassa ProAgrian luomuasiantuntijoita. Jatkossa LuomuWikissä kuka tahansa voi lisätä tekstiä ja kuvia sekä muokata muiden kirjoittajien tuottamia aineistoja.

Tuottavaa luomua -hankkeen aikana asiantuntijat pilotoivat yhteisöllistä tiedon tuotantoa ja kommentointia etäpalavereissa ja pienryhmissä. LuomuWiki mahdollistaakin jatkossa nykyaikaisen tiedon välitystavan. Wikimuotoisena tiedot päivittyvät yhteisöllisesti silloin, kun käyttäjät täydentävät tekstejä.

– Kokemukseni mukaan luomutuottajat ovat aktiivisia sosiaalisenmedian käyttäjiä. Esimerkiksi Tuottavaa luomua Facebook-ryhmässä on jaettu kokemuksia kevään kylvöistä ja kasvustohavainnoista. Jatkossa hyvät huomiot voidaan kerätä LuomuWikiin. Silloin ne eivät katoa Facebookin keskustelujen virtaan vaan ovat myös muiden luomutuottajien hyödynnettävissä. Jos luomutuottajat lähtevät kehittämään LuomuWikiä yhdessä asiantuntijoiden kanssa, voi LuomuWikistä tulevaisuudessa tulla todellinen lähde tietoa etsivälle, kuvailee Suutarla.

Luomuwiki sopii myös epävirallisemman tiedon lähteeksi

Esimerkiksi omalla tilalla havaitut parhaat käytännöt ja kokemukset, joista on vaikea löytää tietoa painetuista lähteistä, sopivat hyvin LuomuWikiin. Sisältöä rikastuttavat valokuvat ja YouTube-videot ovat myös tervetullutta materiaalia wikiin. LuomuWiki ehdottaa mahdollisuutta luoda uusi artikkeli, jos sitä aiheesta sisältöä ei ole vielä olemassa. Se myös rohkaisee seikkailemaan tietomäärässä, runsaan artikkelienvälisen linkittelyn kautta. – Toivomme, että LuomuWikin löytävät luomutuotannosta kiinnostuneet tahot. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen, mutta aineistot ovat vapaasti luettavissa ilman kirjautumista, sanoo Suutarla.

Lisätietoa

Marja Suutarla, kehityspäällikkö, ProAgria Etelä-Suomi, 040 721 0598, marja.suutarla@proagria.fi
Suvi Anttila, markkinointi- ja viestintäjohtaja, 040 5608551, suvi.anttila@proagria.fi

LuomuWiki löytyy osoitteessa www.luomuwiki.fi
LuomuWikin kehittäminen on osa Tuottavaa luomua -hanketta, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.