Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Lampaanlihan kulutus ja tuotanto Suomessa

3 min lukuaika

Hankkeet· Lammas

Lampaanlihan kulutus Suomessa on viime vuosina pysynyt melko vakaana, pientä alenemaa on ollut havaittavissa vuonna 2024. Hyvin merkittävältä osin lampaanlihan kulutus nojautuu edelleen tuontilihaan ja kulutus on vähäistä verrattuna esimerkiksi naudan- ja sianlihaan. Suomessa tuotetaan vuosittain kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa kiloa lampaanlihaa.

Lammasruokia
Lampaasta on moneksi! Kuvassa vasemmalta karitsakäristys, karitsaa muurikalla ja lammasmakkaraa. Kuvat: Heli Jolkkonen/ProAgria Itä-Suomi

Tästä karitsan, eli alle vuoden ikäisen lampaan lihaa on 700 000–800 000 kiloa ja loput on lampaanlihaa. Karitsanlihasta puhutaan silloin, kun teurastettava eläin on alle 12 kuukautta vanha. Yli 12 kuukautta vanhan eläimen liha puolestaan on lampaanlihaa. Pikkukaritsoista ei sentään ole kyse, vaan eläimen teuraspaino saisi olla lähemmäs 50 kiloa.

Vuosittain suomalaiset kuluttavat yhteensä noin 1,6 miljoonaa kiloa karitsanlihaa ja 2,0 miljoonaa kiloa lampaanlihaa. Keskimäärin suomalainen kuluttaa noin 500 g lampaanlihaa vuodessa, mikä on kypsäksi ja luuttomaksi lihaksi muutettuna noin 250 g, mikä on todella vähän. Kotimaisen karitsanlihan osuus kulutuksesta on noin puolet, eli iso osa kulutettavasta lihasta tuodaan ulkomailta, enimmäkseen Uudesta-Seelannista. Osa Suomessa tuotetusta lampaanlihasta myydään suoraan tiloilta, mikä korostaa paikallisen tuotannon merkitystä. Suomessa on noin 600 maatilaa, joiden päätuotantosuunta on lammastalous ja suurimmalla osalla tiloista päätuote on karitsanliha. 


Kulutussesonki pääsiäisenä


Lampaanlihan kulutuksessa on selkeä sesonkihuippu keväällä, pääsiäisen aikaan. Pääsiäinen on perinteisesti ollut lampaanlihan paras menekkiaika, jolloin sen kulutus moninkertaistuu normaaliin verrattuna. Tämä johtuu pitkälti siitä, että lampaanliha on perinteinen pääsiäisruoka monissa suomalaisissa kodeissa. Lampaanlihaa on saatavilla suoramyyntitiloilta lähinnä etukäteen varaamalla hyvissä ajoin. Pääsiäissesonkina erityisesti voi käydä niinkin, että suosittuja ruhonosia ei riitä kaikille halukkaille, joten kannattaa olla liikenteessä hyvissä ajoin. Kotimaista karitsan- ja lampaanlihaa on saatavilla myös joidenkin kauppojen valikoimista erityisesti pääsiäisen aikaan, mutta sielläkin kannattaa kiinnittää tarkkaan huomiota lihan alkuperään. 

Lihaa suoramyyviä tiloja löydät esimerkiksi lammasyhdistysten sivuilta. Pohjois-Karjalan alueemme tuottajia löytyy tältä sivulta ja valtakunnan tuottajia tältä sivulta. Toki ihan Internetistä etsimällä ja avoimesti kyselemällä voit löytää sen itseäsi lähimmän ja mieluisimman tuottajan.

 

Suomalaiset mieltymykset karitsan- ja lampaanlihan käytössä


Suomalaiset arvostavat kotimaista lampaanlihaa sen puhtauden ja alkuperän vuoksi. Karitsanliha on erityisen suosittua sen miedon maun ja monipuolisten käyttömahdollisuuksien ansiosta. Sitä käytetään usein erilaisissa pataruoissa, paistina ja grillattuna. Lampaanliha puolestaan sopii hyvin pitkään haudutettaviin ruokiin, kuten lammaspataan ja -keittoon.

Lampaanlihan käyttö on myös yleistynyt ravintoloissa, joissa sitä tarjotaan usein gourmet-annoksina. Kuluttajat arvostavat erityisesti lampaanlihan vastuullista tuotantoa ja eläinten hyvinvointia, mikä lisää kotimaisen lampaanlihan kysyntää toivottavasti yhä edelleen jatkossakin.



Ruoanlaitto lampaanlihasta

Lampaanliha on monipuolinen raaka-aine, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Sen hienosyinen ja pehmeä rakenne tekee siitä erinomaisen valinnan monenlaisiin ruokiin. Aikuisen lampaanliha vaatii usein pidemmän kypsymisajan kuin karitsanliha, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Marinointi on suositeltavaa, sillä se mureuttaa ja maustaa lihan kypsennystä varten. Perinteisiä mausteita lampaanlihalle ovat rosmariini, valkosipuli ja timjami, jotka korostavat lihan omaa makua.

Hyviä reseptiesimerkkejä lampaanlihan valmistukseen löytyy useista lähteistä, se ei ole muutakaan lihaa kummempaa kokattavaa. Ruoanlaitosta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Mausta ruoka oman maun mukaan, ja jätä eksoottisemmat yrtit ja maisteet suosiolla pois, jos ne arveluttavat. 
Hyvästä raaka-aineesta on helppoa tehdä hyvää ruokaa. Esimerkkejä resepteistä löytyy mm. Suomen Lammasyhdistyksen sivuilta.