Kysyntä ohjaa kehitystä
2 min lukuaika
Takaladon Liha ja Kala Oy:tä yrittäjät Mika ja Satu Nopanen ryhtyvät investointeihin kysynnän ja uusien asiakasryhmien mukaan.
Takaladon Liha ja Kala Oy:tä yrittäjät Mika ja Satu Nopanen kehittävät reippaalla vauhdilla. Investointeihin ryhdytään kysynnän ja uusien asiakasryhmien mukaan. Suunnitelmissa on aina mukana myös ProAgrian yritysasiantuntija, joka on toiminut yrityksen kummina perustamisesta lähtien.
Yrityksellä on takana seitsemäs kesäsesonki. Lähiruokamyymälä Haminan kupeessa maaseudulla avasi ovensa keväällä 2011. Idean myymälään ja lihanjalostamiseen Mika sai ProAgrian yritysasiantuntija Tuula Revolta.
Kun Mikalla oli lihanleikkuuseen koulutus ja osaamista, palkkatyöt juuri loppuneet ja omakotitalo rakennettu vanhalle kotipaikalle, vinkki lähti itämään. – Konseptia mietittäessä kävin Tuulan kanssa tutustumassa muutamaan vastaavaan yritykseen, muistelee Mika.
Savusaunassa palvatut tuotteet
Nyt pihapiirissä tuotantotiloina on noin 200 neliöinen rakennus, josta myymälän osuus on neljännes. Rakennus on kasvanut toiminnan laajentuessa.
Yrityksen pääjuttu ovat harmaalepällä perinteisessä savusaunassa palvatut tuotteet. Siellä jalostuu lähialueella tuotetusta lihasta monenlaisia herkkuja. - Makkaramme ja säilykkeemme teetämme yhteistyökumppanilla.
Myymälässä on tarjolla raaka- ja maustettujen lihatuotteiden ja omien jalosteiden lisäksi muiden lähialueen tuottajien tuotteita.
Yrityksen nimessä mainittua kalaa ei enää ole myynnissä. – Näissä tuotantotiloissa kalan tekeminen ei enää ollut mahdollista, kun ryhdyimme pakkaamaan lihatuotteita kauppoihin.
Myynti kauppoihin ja ravintoloihin kasvussa
Myymälä, jossa tiskin takana työskentelee yrittäjien lisäksi yksi vakituinen työntekijä, on auki kolmena päivänä viikossa. Kun marketeissa ja ravintoloissa lihaa kuluu joka päivä, yrittäjät ovat ryhtyneet panostamaan myös näille sektoreille.
Investointeja on tehty pienin harppauksin, kysynnän mukaan. – Koneet ovat kalliita, joten edetään asiakas edellä.
Lähialueen kauppaliikkeiden ja ravintoloiden kasvavan kysynnän myötä tänä keväänä toteutettiin iso investointi. Kylmiä tuotantotiloja piti laajentaa, kun yritys hankki automaattisen pakkauskoneen. – Uudella laitteella saamme tuotteet pakattua vakuumiin ja lisättyä suojakaasun.
Parhaillaan yrittäjillä on jo seuraavat investoinnit mielessä. Iso askel eteenpäin on suunnitelmissa. Neuvotteluja rahoittajien ja laitetoimittajien kanssa on käyty ja laskelmia tehty, mutta lopullinen investointipäätös odottaa EU:n ratkaisua palvauksen jatkumiselle. – Kun yksi investointisuunnitelma saatiin valmiiksi, on jo seuraava pöydällä.
Yritysasiantuntija huolehtii asioiden edistymisestä
Elintarvikeyrityksessä lupaprosessit ja laitteiden toimitusajat vievät oman aikansa. Yhteydenotto viranomaisiin on hyvä tehdä ajoissa ja edetä heidän aikataulussaan.
Satu Nopanen vastaa yrityksen paperitöistä, kirjanpidosta ja laskutuksesta. Hänen myös hoitaa yrityksen asioinnin viranomaisiin päin, yhteistyössä yritysasiantuntija Tuulan kanssa. Viimeisin yhteinen urakka on ollut liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja rahoitustukihakemuksen jättäminen sähköiseen Hyrrä-järjestelmään.
Yrittäjillä on omissa töissään riittävästi tekemistä. He ovat tyytyväisiä, että on olemassa ulkopuolinen apu, yritysasiantuntija Tuula, joka katsoo heidän asioidensa perään, toimii linkkinä viranomaisiin, tuntee heidän toimintansa ja pitää säännöllisesti yhteyttä. – Hän huolehtii tässä kohdin, että yrityksen asiat etenevät.
Päivi Meronen