KYSYIMME: Olisiko kuivaan alkukasvukauteen voinut varautua?

2 min lukuaika

Kasvintuotanto

Kasvukauden alun kuivat sateettomat jaksot ovat yleistyneet viime vuosina etenkin Suomen eteläosissa, toki kuivuutta esiintyy normaalia enemmän koko maassa. Tilannetta pahentaa entisestään kasvukaudelle 2024 se, että syksyltä jäi keväälle normaalia enemmän perusmuokattavaa alaa.

Kylvotoita
Kuivat alkukasvukaudet ovat harmillisen kasvava trendi.

Vaikka esimerkiksi kyntömuokkauksen syys- tai kevätajankohta on maalaji- ja lohkokohtainen, kuivattavat keväällä tehtävät muokkaustyöt maata yleensä tehokkaammin kuin syksyllä tehty muokkaus. Keväällä kylvettävät kasvit reagoivat nopeammin kuivuuteen tai muihin ääriolosuhteisiin kuin syyskylvöiset tai monivuotiset kasvit, jotka ovat keväällä jo täydessä maanpeitteessä.

Malttia matkaan

Stressaantuneeseen kasvustoon tai kovalla helteellä tehtäviä kasvustokäsittelyjä tulisi välttää, sillä ne saattavat pahentaa kasvien tilannetta entisestään. Maltti on valttia, jos kasvusto kärsii kuivuudesta ja on kovaa hellettä, olipa säätösalaojakaivot kiinni tai kastelu tehty, kannattaa odottaa ja katsoa tilanteen kehittymistä ja tehdä tarvittavat kasvustokäsittelyt myöhemmin, jos niille osoittautuu tarve. Rikkaruiskutukset kannattaa kuitenkin pyrkiä tekemään, koska rikkakasvitilanne voi ryöstäytyä käsistä ja rikat vallata lopunkin alan viljelykasveilta. Tankkiseokset ruiskutuksissa minimiin ja vesimäärä suositusten korkeimmilla tasoilla vähentää ruiskutusten aiheuttamaa stressiä kasvustoille.

Vinkkilista: Kuinka jatkossa varautua kuivaan alkukasvukauteen

  • Hajauta riskiä monipuolisella kasvivalikoimalla ja lisää syyskasvien alaa sopiva määrä viljelykiertoon
  • Peltojen kasvukunto, hyvä monipuolinen viljelykierto tuo orgaanista ainetta maahan ja maa kestää ääriolosuhteita paremmin.
  • Syysmuokkaus tai kevytmuokkaus säästää kosteutta keväällä.
  • Keväällä perusmuokkauksen jälkeen kylvö mahdollisimman pian ja kylvön jälkeen jyräys, jolla pyritään pitämään kosteutta maassa.
  • Kylvöt aloitetaan riittävän ajoissa.
  • Jos lohkolla on säätösalaojitus, kannattaa luukut laittaa kiinni riittävän ajoissa, joillakin maalajeilla säätösalaojaluukut voivat olla kiinni koko talvenkin.
  • Jos peltolohkoja pystyy kastelemaan, kannattaa sopiva kastelun vuorokausitarve määrittää selvittää ProAgria NIR-maa-analyysin avulla.
  • Jos pellot on valmiiksi melko tasaisia, kannattaa ne tasauslanata kosteustasapainon parantamiseksi.

Jätä yhteydenottopyyntö

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön alla, niin asiantuntijamme ottaa yhteyttä.