Kuiva kasvukausi haasteena Etelä-Suomessa
Helle kurittaa kasvustoja ja mataliksi jääneet kevätviljat pukkaavat jo monin paikoin tähkää. Jos jyvät ovat muodostuneet, sateet kasvattavat enää jyväkokoa, mutta eivät lisää niiden määrää. Joillakin lohkoilla, erityisesti aikaisin kylvetyillä pelloilla, satopotentiaalia on kuitenkin vielä pelastettavissa.
- Jos kasvusto tarvitsee vettä, ei lisätyppi auta, vaan lannoituspäätös kannattaa perustaa ravinnemittauksiin ja tautitorjunta sään seurantaan ja kasvustohavaintoihin, sanoo palvelupäällikkö Sari Hiltunen ProAgria Etelä-Suomesta.
Viljan lehdissä näkyy nyt monenlaisia fysiologisia oireita, mutta jos sataa ja paistaa vuorotellen, laikkutautien ja härmän esiintymistä kannattaa tarkkailla. Monet hernekasvustot näyttävät vielä kohtuullisilta, tosin kuivumisen merkkejä niissäkin näkyy: alalehdet alkavat kellastua ja kuivua. Etelä-Suomen hernekasvustoissa tehdään parhaillaan kääriäishavaintoja ja arvioidaan torjuntatarvetta.
Dokumentoi tuhoutunut kasvusto
- Jos kuivuus tuhosi asianmukaisesti kylvetyn kasvuston, lohkon voi, mutta ei tarvitse, kylvää uudelleen, muistuttaa kasvintuotannon asiantuntija Mikko Kemppi ProAgria Etelä-Suomesta.
Ota kuva tuhoutuneesta kasvustosta Vipu-mobiililla ja dokumentoi kasvuston tuhoutumiseen johtaneet tapahtumat. Huolehdi tuhoutuneen alan kasvinsuojelusta ja estä rikkakasvien leviäminen. Kasvuston tuhoutumisesta ei tarvitse ilmoittaa kuntaan.
Syyskasvin talvituhoalat voidaan hyväksyä kylvetyn kasvin mukaan. Estä rikkojen kasvu talvituhoalalle mekaanisesti niittämällä, muokkaamalla tai torjumalla kemiallisesti. Jos perustat kasvuston uudelleen, ilmoita ala uuden kylvetyn kasvin mukaan.
- Jos teet täydennyskylvöjä saman kasvin kevätkylvöisellä lajikkeella, ilmoita se kasvi, jota on kasvustossa enemmän, täsmentää Kemppi.
Tunnista ja seuraa kasvintuhoojia ja kasvitauteja
Peltotukihakemuksen muuttaminen Vipu-palvelussa on nyt mahdollista. Voit muuttaa lohkon kasvia tai toimenpidettä aina 2.10.2023 saakka, mutta ainoastaan kerran per lohko. Tarkista myös ekojärjestelmätuen ja ympäristösitoumuksen tila- ja lohkokohtaiset valinnat, jotta niiden toteuttaminen ei unohdu.
Nyt on erityisen tärkeää havainnoida kasvintuhoojia ja kasvitauteja, ja dokumentoida havainnot seuranta- ja tunnistussovellukseen. Esimerkiksi Ruokaviraston hakuoppaassa mainitut sovellukset kelpaavat ympäristökorvauksen valinnaiseen tilakohtaiseen toimenpiteeseen:
- LukeKasKas*
- RapsiApp
- Minun Maatilani WisuEnnuste
- AgAssist
- Cordulus Farm
- Xarvio scouting **
- Agriportal
Lista päivitetty 12.6.2023. Viljelijällä tulee olla viljelyksessä sitä kasvia, joiden kasvitauti- ja tuhoojatilannetta käytössä olevalla sovelluksella voidaan seurata.
*) Ohjelmaan on tulossa päivitys kesällä. Päivityksen jälkeen myös nurmi on valittavissa ja sovellus käy myös tilalle, jolla on pelkkää nurmituotantoa.
**) poistumassa käytöstä Suomessa.