Kotoperäisten kimalaisten kasvatus lisää huoltovarmuutta

1 min lukuaika

Referenssit

Nora Mantysaari
Kuva: Aino Nieminen / Last Tuesday Oy

Nora Mäntysaari on kasvattanut mehiläisiä vuodesta 2016 alkaen Loimaan Alastarolla. Tänä keväänä Mäntysaari sai Tuottajalle kiitos -stipendin kotoperäisten kimalaisten kasvatuksen pilotointia varten.

─ Mehiläistarhaus tukee hyvin kimalaisten kasvattamista. Kimalaisille annetaan ruuaksi mehiläisten keräämää siitepölyä. Lisäksi kimalaisten kasvattamiseen tarvitaan seuramehiläisiä, Mäntysaari kertoo.

Ajatus kimalaisten kasvattamisesta lähti yksinkertaisesti siitä, että tällä hetkellä kotimaista kimalaiskasvatusta ei vielä ole. Lisäksi Mäntysaarta huolestutti ulkomailta tulevien postimyyntikimalaisten mahdollisesti tuomat taudit sekä kotoisten kimalaislajien syrjäyttäminen.

Myös vastuullisuusnäkökulma painoi Mäntysaaren päätöksessä.

─ Kun kimalaisten kasvatus lähtee hyvin käyntiin, se hyödyttä todella paljon kasvihuoneviljelijöitä ja lisää vastuullisuutta ja huoltovarmuutta. Usein mehiläistarhaus ja muut pölyttäjäasiat nähdään erillisenä maataloudesta, mutta todellisuudessa ne ovat kiinteä ja tärkeä osa sitä.

Stipendin avulla Mäntysaari aikoo hankkia kalustoa, kuten kasvatuslaatikoita, kimalaisten kasvattamista varten. Lisäksi hän aikoo tutustua kilpailijoiden tuotteisiin ja mahdollisesti kehitellä oman mallin kimalaisten toimittamiseen tarkoitetusta laatikosta.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on valloittaa Suomen markkinat ja toimittaa kaikki Suomen kasvihuoneissa tarvittavat kimalaiset. Isommassa mittakaavassa toimimiseen tarvitaan myös ryhmän tuki taustalle, sillä Mäntysaari toimii tällä hetkellä yksinyrittäjänä.

Tänä kesänä Mäntysaari aikoo tutustua luonnonvaraisten kimalaisten elämänmenoon. Kimalaisia on 37 eri lajia, joten siinä riittää tekemistä. Tämä on kuitenkin tärkeää työtä, sillä eri lajit eroavat toisistaan kasvatusmielessä.