Kotimainen bambu maistui Ähtärin pandoille

15.11.2018

Etelä-Pohjanmaalla on kehitetty bambunkasvatusta Ähtärin Pyry- ja Lumi-pandojen ravinnon turvaamiseksi. Eteläpohjalaistiloilla kasvatettua bambua maistatettiin torstaina ensi kertaa pandoille hyvällä menestyksellä. Tarjolla oli myös ulkolaista bambua, mutta kotimainen bambu maistui pandoille paremmin.

Bambua pandalle -hankkeessa on käytännön koeviljelmin selvitetty bambun kasvatuksen haasteita ja lähibambun tuotantoedellytyksiä. Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Etelä-Pohjanmaalla on ollut koekasvatuksessa kolmen vuoden aikana yli 20 lajia.  Parin talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä lajia.  Koekasvattajia on ollut 30  Ähtäristä ja sen lähialueelta.

Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta.  Pandojen suosimat vuoristobambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen.  Suurimmat erot vuoriston ja suomalaissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa.  Suomessa bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevätalven kuivattavat tuulet.  Lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta pakkasenkestävimmät lajit versovat keväällä uudestaan, mikäli juuristo ei pääse jäätymään.

Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan.  Korjuukypsää satoa saadaan kolmantena vuotena.  Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista.    Mätästävät lajit (Fargesiat) ovat hankkeen kokemusten mukaan erittäin talven kestäviä.  Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachyset ja Pseudosasat ) kestävät hieman heikommin pakkasta, mutta tuottavat satoa nopeammin ja enemmän kuin Fargesiat.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Rahat riittämään!
    Helppoutta ja onnistumisia talouden, markkina-, ja tukiriskien hallintaan.