KorpiFarmi Oy: Sähköinen kirjanpito toimii hyvänä pohjana yrityksemme kokonaisvaltaiseen johtamiseen ja kehittämiseen
Jaana ja Juha Häkkinen ovat hoitaneet maatilaansa Kangasniemellä jo 30 vuotta. Juhan sukutilan juuret yltävät peräti vuoteen 1885. Jaanan ja Juhan aikana tilaa on kehitetty voimakkaasti tuotanto, talous ja johtaminen kokonaisuutena huomioiden. Viimeiset neljä vuotta tilan yhtiömuotona on ollut osakeyhtiö, KorpiFarmi Oy.
– Oy yhtiömuotona on tuonut ammattimaisuutta ja jämäkkyyttä tilan toimintaan; tilan talous ja yksityistalous ovat kaksi täysin eri asiaa, KorpiFarmi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Häkkinen toteaa.
Automaattilypsytilan johtamiseen ja hallitustyöskentelyyn on Jaanalle tuonut kokemusta Osuuskunta Maitomaan hallituksen jäsenyys 10 vuoden ajalta, joista viimeiset kolme vuotta puheenjohtajan roolista. KorpiFarmi Oy:n toimitusjohtajana toimii Juha ja hallituksen jäseninä perheen nuoret Eemeli Häkkinen ja Sandra Sorri.
Digitaalisuus on tilalla otettu ennakkoluulottomasti käyttöön usealla saralla. Jo nuorena emäntänä vuonna 1994 Jaana laati veroilmoituksen tietokoneella ja kirjanpito-ohjelmalla, ja matriisikirjoittimella tulostettu veroilmoitus hyväksyttiin neuvottelujen jälkeen myös verotoimistossa.
– Olin jo silloin sitä mieltä, että kirjanpitoasiat täytyy tehdä helposti ja nopeasti, ja tänään kirjanpitomme on 99-prosenttisesti verkkolaskuilla toimiva sähköinen kirjanpito.
Edelläkävijyyttä digitalisaation käyttöönotossa
KorpiFarmi Oy on ollut edelläkävijä nykyaikaisen sähköisen kirjanpidon käyttöönotossa. Vuonna 2019 yhtiö aloitti yhteistyön ProAgria Etelä-Savon tilitoimiston kanssa. Silloisesta kirjanpito-ohjelmasta on jo siirrytty yhtiömuotoisia maatiloja erityisen hyvin palvelevaan pitkälle automatisoituun kirjanpitoon Procountor-ohjelmalla. Sekä yrittäjät että kirjanpitäjä näkevät tahoillaan samat näkymät ohjelmistossa.
– Olin osakeyhtiön perustamiseen asti hoitanut kirjanpidon itse. Alkuun olinkin epäileväinen kirjanpidon hoidon ulkoistamisen suhteen, sillä minulle oli iso juttu antaa langat talouden hoidossa jonkun toisen käsiin, Jaana kertoo.
– Mutta kaikki onkin mennyt paremmin kuin odotin. Tilitoimistopalveluiden myötä yhteistyömme ProAgria Etelä-Savon kanssa on kehittynyt hienosti tilakokonaisuuden hallinnan suuntaan. Tilan toiminnan ja riskienhallinnan näkökulmasta ajantasaisuus ja mahdollisuus nopeaan reagointiin antavat varmuutta päätöksenteollemme, Jaana toteaa.
Nopeaa, helppoa ja ajantasaista
Kirjanpitoon ostolaskut tulevat suoraan verkkolaskuina. Laskun hyväksyntä ja maksu vaativat yrittäjältä vain täpän ilman viivakoodien skannausta tai viitenumeroiden tarkistamista. Yrittäjien osuus talouden hallinnassa onkin siirtynyt ajantasaisten raporttien seurantaan, jota tehdään joskus jopa pari kertaa viikossa.
– Ajantasainen tuloslaskelma ja sen vertailu aiempiin vuosiin on koukuttavaa ja kuukausittaisen alv-laskennan myötä tapahtuvaa tuloslaskelman päivitystä ihan odotan, Jaana kertoo.
Tilan kustannusrakenne ja tuloslaskelmat käydään perusteellisemmin läpi ProAgrian kirjanpitäjän kanssa noin neljä kertaa vuodessa, tarvittaessa useamminkin. Tämän suunnittelun pohjalta osakeyhtiön veroilmoituksen ja tilinpäätöksen teko tilintarkastuksineen hoituu luontevasti. KorpiFarmi Oy on antanut myös palkanlaskennan ProAgrian tilitoimiston hoidettavaksi.
ProAgrian talouden ja verotuksen ajantasaiseen osaamiseen voi luottaa ilman huolta alati muuttuvista säädöksistä. – Yhteistyölle varmuutta antaa myös se, ProAgrian tilitoimistossa asiakaskohtaista kirjanpitoa pystyy loma-aikoina ja sairaustapauksissa hoitamaan asiakkaan kirjanpidosta ja palkanmaksusta perillä oleva kollega, kertoo taloushallinnon asiantuntija Maarit Pylkkänen.
– Näppituntuma talouden hallintaan ei ole kadonnut minnekään, vaikka en itse enää laskuja tiliöintitasolla seuraakaan, Jaana sanoo. Toki laitan selvityksiä tarvittaessa laskujen kommenttikenttään, jos lasku kohdistuu esimerkiksi tiettyyn investointiin eikä se laskun tuotenimikkeistä suoraan ilmene. Hyvä kun kaikki on pilvessä, Jaana toteaa tilan talousasioista ja kirjanpidosta.
Talousasiat pystytään tarkistamaan kännyköiltä, läppäreiltä, kotitoimiston pöytäkoneelta ja navetan tietokoneelta. Tunnukset kirjanpitoon ovat kaikilla yhtiön hallituksen jäsenillä. Sähköisen kirjanpidon arkistointi pilveen tapahtuu automaattisesti.
– Jonkin vanhan hinnan tai tiedon tarkistaminen on todella helppoa sähköisestä järjestelmästä verrattuna entiseen mappien selailuun, Juha toteaa. Myös laskujen eräpäivän mukainen helppo seuranta auttaa maksuvalmiuden suunnittelua tulevien maitotilitysten tahdissa.
ProAgriassa hoidettu kirjanpito luo toimivan pohjan yhteistyölle
KorpiFarmin tila käyttää ProAgrian maidontuotannon ja viljelysuunnittelupalvelujen lisäksi muun muassa investointisuunnittelun ja -laskennan palveluita sekä spv-suunnittelua. Kirjanpitotiedot useilta vuosilta ovat hyvä lähtökohta ja helposti myös asiantuntijoiden käytettävissä. Esimerkiksi maidontuotannon asiantuntija saa omien tunnustensa avulla rehujen hinnat ja määrät ruokinnan suunnittelua ja kustannuslaskentaa varten.
Seuraavaksi yrittäjien on tarkoitus yhdessä kirjanpitäjän ja maidontuotannon asiantuntijan kanssa tarkastella ja skenaroida maidon hintamuutosten vaikutuksia maksuvalmiuteen. Skenarointi auttaa yrittäjiä suunnittelemaan toimintaansa ja reagoimaan nopeammin muutostilanteisiin. Skenaroinnissa hyödynnetään myös maidontuotosennustetta ja pyritään tämän kaiken pohjalta tekemään oikea-aikaisempaa tuotantopanosten hankintaa.
– Olemme aktiivisesti sähköpostilla yhteydessä kirjanpitäjäämme muutenkin ja informoimme toisiamme puolin ja toisin. Yhteistyömme on ollut todella sujuvaa, Jaana kommentoi.
Korpifarmin tilan nuoret ottavat tulevaisuudessa enemmän vastuuta tilan hoidosta ja suunnitelmia johtamisjärjestelmien kehittämiseksi tutkaillaan parhaillaan ProAgrian asiantuntijoiden kanssa.
– Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta kun tekee työnsä hyvin, voi olla omaan toimintaansa tyytyväinen, toteaa tilan nuori isäntä Eemeli.
Lue koko juttu ProAgria Itä-Suomi -lehdestä.
Haluatko kuulla lisää?
Jätä meille yhteydenottopyyntö.