Korillinen paikallisia ruoka-aarteita – OSAOn opiskelijat loihtivat joulukorit täyteen lähiruokaa

3 min lukuaika

Uutinen

OSAOn opiskelijat, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset sekä Arctic Food Lab ovat yhteistyössä luoneet ainutlaatuisia lähiruoasta koottuja joulukoreja. Pilottikoreissa yhdistyvät paikallisten tuottajien parhaat maut ja nuorten ideat. Korit tuovat joulupöytään aitoja pohjoisen makuja.

Joulukorin pakkaaminen

Näin syntyi joulukoripilotti

Oulun Maa- ja kotitalousnaisilla oli pitkään ollut haave alueella myytävistä lähiruokaa sisältävistä joulukoreista. Joulukoreja on kyllä paikallisissa kaupoissa saatavilla, mutta niiden tuotteet ovat joko ulkomaisia tai valtakunnallisten yritysten tuottamia. Tutustuimme muun muassa Pohjois-Karjalan kollegojen tekemään lähiruoalla toteutettuun joulukorimalliin, ja haaveilimme pienimuotoisesta pilotista. Parasta paikallista pöytiin -hanketta suunniteltaessa laitoimme joulukoripilotin mukaan alustaviin suunnitelmiin ja hankkeen alkaessa virittelimme jälleen ajatusta esille. 


Idea lähti etenemään vauhdilla kohti toteutusta, kun OSAOn Agentti023 -hankkeen projektipäällikkö Laura Jokinen innostui ajatuksesta. Muutaman tapaamisen jälkeen sovittiin tulevat askelmerkit, ja opiskelijat ideoivat alustavat sisällöt pohjoispohjalaisille joulukoreille. OSAOn liiketalouden yksikön opettaja Margit Grönvall auttoi suunnittelemaan korien pakkaamista ja tarvittavia materiaaleja. Lähiruoasta koottavien joulukorien pilotissa oli alusta asti mukana myös Oulu2026-kulttuuripääkaupungin Arctic Food Lab (AFL) -ohjelmaosio, joka tuo esiin pohjoisia raaka-aineita ja ruokaperinnettä. Mukaan koreihin valikoitui sekä AFL-verkostossa mukana olevia tuotteita, että muita alueen lähiruokajalosteita.

 

Pohjoiset maut esiin nuorten ideoilla

Opiskelijat osallistuivat prosessiin syksyllä 2024. He innovoivat Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden ja Arctic Food Lab -ohjelmaosion edustaja Niina Keräsen alustavien ideoiden perusteella kaksi erilaista koria: pienemmän herkkukorin ja isomman ruokakorin. Opiskelijat laativat myös tekstejä, joita hyödynnettiin korien markkinointitekstejä kirjoitettaessa. Projekti toi oppilaille uudenlaisia työelämätaitoja sekä auttoi hahmottamaan projektityön toteutusta. Agentti023 -hanke jakoi oppilaille myös diplomit osallistumisesta joulukoripilottiin.    
 


Mitä korit sisältävät?

Koreja päädyttiin laatimaan lopulta kolme erilaista: 

Pohjoisen luonnon lahjat 45 € 

•    Kujalan tilan jerky
•    Kuusamon Kalan savumuikku
•    Marjarannikon tiernaglögi
•    Syötteen Sienen ja Yrtin suppilovahverot
•    Tuohinon kaurahiutale
•    Yrttiajan Tellervon mauste
•    Yrttiaitan mustikka-horsmahillo


Makea hemmotteluhetki 30 €

•    ChocoSomnian suklaa
•    Harmaalan hunaja
•    Langin Kauppahuoneen talotee


Pohjoisen artesaaniruoan parhaimmistoa 30 €

•    Kujalan tilan valkolöökikastike
•    Paahkan maa-artisokkasipsit
•    Yrttiaitan glögi
 

 

Koreja kuluttajille – pilotin myyntivaihe testauksessa

Koreja laadittiin pilottivaiheessa 80 kappaletta ja marras-joulukuun aikana testataan niiden myyntiä ja menekkiä. Marraskuun perjantai-päivisin klo 9-15 välillä koreja voi ostaa Oulun Kauppahallista, Oulun matkailuneuvonnan pisteeltä. Koreja on myös mahdollista hankkia Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toimistolta, osoitteesta Kauppurienkatu 23, 3.krs. Katsomme marraskuun jälkeen, paljonko koreja on jäljellä ja, minne seuraavaksi testaamme niitä myydä. 


Korien mukana olevaan joulukorttiin laitoimme palautekyselyn, johon toivomme korien ostajien tai lahjaksi saaneiden vastaavan. Arvokkaan palautteen avulla pystymme kehittämään toimintaamme. Korikokeilusta kirjoitetaan juttua valtakunnalliseen aitojamakuja.fi -verkkolehteen alkuvuodesta 2025. Silloin pystymme arvioimaan pilottiprosessia kokonaisuutena ja voimme pohtia, mitä seuraavana vuonna voitaisiin tehdä toisin. 

 

Osta joulukori verkosta ja nouda Oulun toimistolta!


Teksti: Kaisa Myllykangas, Parasta Paikallista Pöytiin -hankkeen projektipäällikkö.