Kassabudjetilla talous tasapainoon
2 min lukuaika
Helppo työkalu tulojen ja menojen ajalliseen hallintaan.
Kassabudjetilla talous tasapainoon
Vanha sanonta kuuluu, että ei rahat laskemalla lisäänny. Tähän on syytä jatkaa, että ne lisääntyvät tekemällä oikeita asioita. Miten yrittäjä tietää, että yrityksessä tehdään oikeita asioita?
Kassabudjetti on varsin yksinkertainen ja helppo työkalu, joka ohjaa osaltaan tekemään oikeita asioita. Budjetin laadinta alkaa toiminnan suunnittelusta: suunnitellaan, mitä tehdään ensi vuonna ja mihin aikaan. Milloin tuotteista (maito, viljat, urakointi, elintarvikkeet jne) tulee myyntituloja, milloin ostetaan rehuja, lannoitteita, lyhennetään lainoja, maksetaan urakoitsijoiden laskuja, rakennetaan, ostetaan koneita jne. Suunnitteluun saa hyvän pohjan edellisen vuoden kirjanpidosta. Budjetti on järkevää tehdä kuukausitasolla, joskus maksuvalmiuden ollessa kireällä viikkotasokin on perustelu.
Käytännön työkaluna helpoin on taulukkolaskentaohjelma, esimeriksi Excel. Itse tekevälle löytyy valmiita pohjia netistä. Myös kirjanpito-ohjelmissa, kuten WebWakassa, on hyviä budjetointityökaluja. Kun haluat ammattilaisen tekemään kanssasi kassabudjettia, ole yhteydessä tilipalveluasiantuntijoihimme.
Mitä hyötyä kassabudjetista?
Kassabudjetti on käytännössä työkalu tulojen ja menojen ajalliseen hallintaan. Budjetin avulla yritys voi varmistaa rahojen riittävyyden, ajoittaa ostoja ja myyntejä sekä säästää hankinnoissa. Monesti budjetti paljastaa myös, kuinka paljon rahaa todellisuudessa menee esimerkiksi rehuihin ja urakointipalveluihin. Kun selvillä on suurimmat kuluerät, kannattaa niitä kilpailuttaa. Kilpailuttamalla hankintoja voi säästää tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Maksamattomat laskut aiheuttavat paljon huolta ja vaikuttavat usein jaksamiseenkin. Kassabudjetti konkretisoi kassatilanteen silmien eteen, auttaa suunnittelemaan ostojen ja myyntien ajoitusta ja antaa varmuutta talouden hallintaan.
Budjetin avulla nähdään myös, jos rahaa kertyy kassaan enemmän kuin tarvitaan yritystoiminnan pyörittämiseen. ”Ylimääräiselle” rahalle voidaan miettiä erilaisia sijoituskohteita, jolloin saadaan rahoitustuottoja. Budjetin avulla voidaan suunnitella myös tuotantopanosten hankinnan ja investointien ajankohtia siten, että ne toteutetaan silloin, kun rahaa on käytettävissä. Näin voidaan välttyä lainan ottamiselta tai voidaan neuvotella tarkoituksen mukainen laina, jolloin rahoituskuluja saadaan pienemmäksi.
Tiivistettynä kassabudjetin avulla
• syntyy kuva tulojen ja menojen ajoittumisesta
• myyntien ja ostojen suunnitelmallisuus kasvaa
• rahoituskulut pienevät
• rahoitustuotot kasvavat
• epävarmuus vähenee
Maatila voi hyödyntää kassabudjetin tekemiseen Neuvo-palvelua. Varaa aika ProAgrian talouasiantuntijalta.