Karvakorvat työkaverina – tuotteistusta ja osaamista yritysryhmässä

2 min lukuaika

Referenssit

Viisi pohjoispohjalaista yrittäjää yhdisti voimansa yritysryhmähankkeeksi.

Yritysryhmän verkostoituminen ja keskustelut pääsivät vauhtiin helmikuun alkutapaamisessa Ruska Laukan vieraana Kuusamossa. Tapaamiset järjestetään vuorollaan ryhmän yritysten tiloissa. Kuva: Heini Iinatti

Viisi pohjoispohjalaista yrittäjää yhdisti voimansa yritysryhmähankkeeksi, joka auttaa kehittämään luonto- ja eläinavusteisia hyvinvointipalveluja yhdessä ja yksin.

Ajatus yritysryhmähankkeesta syntyi parin vuoden takaisilla valtakunnallisilla hevosyrittäjäpäivillä, joihin myös oululaisen Turkan Ratsurinteen yrittäjä Satu Turkka osallistui.

”Siellä kerrottiin yritysryhmähankkeista ja mahdollisuudesta kehittää omaa toimintaa muiden alueen yritysten kanssa. Mahdollisuutta oli hyödynnetty melko vähän.”

Hän otti yhteyttä projekti- ja yritysasiantuntija Heini Iinattiin. ProAgria Oulu lähti hankkeen hallinnoijaksi ja pian oli koossa myös sopiva yrittäjien ryhmä.

Yritysten ei tarvitse olla samanlaisia, pääasia on yhteinen idea ja punainen lanka.

”Tämän ryhmän yritykset tuottavat hyvinvointipalveluja ja hyödyntävät työssään eläimiä, pääosin hevosia ja koiria. Yhteinen tavoitteemme on uusien luonto- ja eläinavusteisten palvelukokonaisuuksien kehittäminen. Samalla jokainen kehittää uutta tuotetta tai toimintaa myös omalle yritykselleen”, Turkka kertoo.

Uuden kokeilua

Satu Turkka tietää, että moni hevosalan yrittäjä tekee työtään ”rakkaudesta lajiin”. Hyviä yrityksiä on paljon, mutta aikaa ja rahkeita kehittämiseen vähän.

”Ammattimaiseen kehittämiseen tarvitaan tuotteistusta ja selkeitä palvelukokonaisuuksia. Hankerahoitus on loistava mahdollisuus kokeilla uutta, hakea kumppaneita ja pakottaa itsensä ottamaan kehitystyölle aikaa. Sitten kun -ajattelulla tähän ei pääse koskaan.”

ProAgria Oulu huolehtii kokonaisuudesta, hallinnoinnista ja raportoinnista sekä osallistuu tilaisuuksien järjestämiseen.

”Parasta on ulkopuolinen koordinoija, joka hoitaa hankebyrokratian. Se helpottaa meitä.”

Lisää osaamista

Yhteiset ja yrityskohtaiset kehittämistoimet on valittu yrittäjien tarpeista lähtien.

”Yhdessä kehittämisen lisäksi tarvitaan ulkopuolista osaamista ja valmentajaa. Yritykselläni oli hyviä kokemuksia ProAgrian yrityspalveluista ja liiketoiminnan suunnittelusta. Tätä osaamista hyödynnämme myös hankkeessa”, Satu Turkka sanoo.

Osaamisen lisääminen on yrittäjien keskeinen tavoite. Luvassa on muun muassa markkinointiin, tuotteistamiseen ja hinnoitteluun liittyviä webinaareja, työpajoja, tapaamisia ja opintomatkoja.

”Green care -toiminta sekä luonto- ja eläinavusteiset palvelut on uusi ja nouseva alue, jota ei tunneta vielä kovin hyvin. Hankkeen ansiosta pääsemme osallistumaan myös messuille ja tekemään alaa tunnetuksi.”

Hankkeessa mukana olevat yritykset: