Kannattavuus tulee erikoistumisesta
Lemmikkivuohet määrittivät puolivahingossa Lassilan maatilan yrittäjille Ida Vanoselle ja Petri Lassilalle uuden suunnan. Tilalla oli lemmikkivuohia, joiden joukkoon sattui harvinaisia neitsytlypsäjiä. Lypsäessään Ida kiinnostui vuohenmaidon terveysvaikutuksista, ja sillä tiellä ollaan. Tänä päivänä tilalla on 30 vuohta ja 22 kiliä – tavoitteena on kannattava 60 lypsävän joukko.

Maatilalta kotoisin oleva, viittä vaille valmis agrologi ja neljän lapsen äiti Ida puhuu mielellään lempiaiheestaan, suomalaisesta maataloudesta, puhtaasta ja laadukkaasta ruuasta sekä maatalousyrittämisestä. Puolisonsa Petrin kanssa kahden tilan yhdistelmästä syntynyt Lassilan tila on pieni, monialaistava maatila, joka on erikoistumassa vuodenmaidon tuotantoon.
- Tavoitteena on saada juustoja, jugurttia ja jäätelöä myyntiin loppuvuodesta. Kaikki maito on tarkoitus jalostaa ja myydä itse, Ida kertoo.
Tuotteiden on tarkoitus olla mahdollisimman lisäaineettomia, eettisesti eläinten hyvinvointi edellä valmistettuja ja lähialueen raaka-aineista vähällä käsittelyllä valmistettuja. Myyntikanaviksi on suunniteltu suoramyyntiä, verkkokauppaa ja REKO-rinkejä.
- Agrologiopinnoista on ollut iso käytännön apu. Hyvin paljon saa myös itse selvittää, sillä pienmeijereitä ei kovin montaa ole eikä netissä löydettävissä valmista kaavaa. Onneksi on saatavilla asiantuntijoita avuksi, Ida kertoo.
Koko tuleva tuotantoketju on läpinäkyvä. Ida uskoo, että kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän se, mistä ruoka tulee, mitä siihen on lisätty ja miten eläimet ovat eläneet – jopa niiden nimet. Tilalla ei haaveilla tuhannesta vuohesta vaan erikoistumisen kautta syntyvästä kannattavasta liiketoiminnasta.
Rahoitusta investointeihin
Uusi yritysidea vaatii myös investointeja. Vuohet on voitu hankkia maltillisilla investoinneilla, mikä mahdollistaa yritykselle järkevän aloituksen ilman suurta investointia. Menossa on navetan peruskunnostus, joka valmistuessaan tarjoaa vuohille 12-paikkaisen lypsyaseman. Seuraavaksi rakennetaan elintarviketilat eli meijeri vanhaan autotalliin.
Ida on tehnyt sukupolvenvaihdoksen vuonna 2023, ja saanut sen jälkeen nuoren viljelijän aloitustukea. Kauppakirjojen ja laskelmien kanssa apuna ovat olleet ProAgrian asiantuntijat Osmo Piekkari ja Tatu Rantanen. Asiantuntija Karita Alénin Ida ja Petri tapasivat hanketapahtumassa Orimattilassa.
- Lähdimme molemmat käymään Lisää potkua maatilasi kehittämiseen -tilaisuudessa, missä saimme lisätietoa maaseudun investointituista. Sovimme tapaamisen Karitan kanssa heti seuraavalle viikolle, kertoo Ida.
Karita kävi pariskunnan kanssa läpi eri mahdollisuuksia yrityksen kehittämiseksi nyt ja tulevaisuudessa. He kiinnostuivat myös pohtimaan peltoviljelyn kehittämistä, kenties erikoistumista. Tässä hetkessä tärkeintä on kuitenkin saada meijeriprojektia eteenpäin. Karitan kanssa tehtiin investointitukihakemus meijerikalusteiden hankintaan Päijänne-Leaderista.
- Innostuimme keskustellessamme eri teemoista tilan toiminnan kehittämiseksi, uusien viljelykasvien kokeilusta elintarvikkeiden kehittämiseen, Karita kertoo.
Idan ja Petrin tavoitteena on saada uusi yritystoiminta pyörimään järkevästi. Haaveissa siintää uusi navetta ja pihatto, ja kaiken ylittävänä ajatuksena on tehdä tätä työtä loppuelämä. Eri rahoitusten lisäksi investointeihin on suhtautunut myönteisesti myös paikallinen Osuuspankki.
- Jos saan idean, sen toteutan. Kannattavaa pitää kuitenkin olla, kertoo Ida.
Ida tekeekin paljon itse ymmärtääkseen perusteellisesti yrityksensä toimintaa. Kirjanpidon tekeminen pitää kartalla ja budjetoinnilla varaudutaan tulevaisuuteen.
Avoimuus on tätä päivää
Monialaistaminen on Idan mielestä ainoa tapa saada ja pitää vanha sukutila elinkelpoisena. Kestävä kehitys motivoi Idaa ja hän iloitseekin esimerkiksi siitä, että he ovat omavaraisia vuohien rehustuksessa. Vastuullisuusvaatimukset on Idan mielestä osattava kääntää positiiviseksi ja pohtia, miten niitä voi toteuttaa omalla tilalla.
- Emme voi isoille tulevaisuudessa päätettäville asioille mitään. Mutta jos ei ota selvää, mitä voisi toteuttaa omalla tilalla, tulee jossain kohtaa seinä vastaan. Nykypäivänä pientila ei pärjää pelkällä peltoviljelyllä. Meillä on niin monipuolista toimintaa, että mahdollisesti pystymme myöhemmin työllistämään nuoria ja eri alojen osaajia, Ida visioi.
Tila on aktiivisesti mukana erilaisissa avoimet ovet -tyyppisissä tapahtumissa sen lisäksi, että se järjestää mm. maatilaleirejä ja -matkailua, mökkimajoitusta ja kesäisin hevosvarsoille laidunpaikkoja. Avoimuus ja vastuullisuus ovat Idan mielestä tätä päivää, sillä ihmiset haluavat tietää, miten vuohia lypsetään ja miten maatila toimii. Yrittäjän on myös itse otettava asioista selvää.
- Suunnittele rohkeasti tulevaisuutta! Mieti, mitä haluat – yrittäjänä voit aina keksiä uuden idean, jonka kanssa jatkaa tulevaisuudessa. Itselleni on tärkeää ja rakasta, että saan työskennellä maatalouden ja ruuantuotannon parissa, Ida rohkaisee.

Karita Alén (oik.) ryhtyi seuraamaan Lassilan maatilaan somessa heti tapaamisen jälkeen. - Olen ilahtunut Idan tavasta ja taidosta tuoda tilan arkea kiinnostavasti näkyväksi, Karita kertoo. Kuvassa vasemmalla Petri Lassila ja keskellä Ida Vanonen.
📸: Tiiu Kaitalo