Kalkituskelit ovat parhaimmillaan syksyllä

2 min lukuaika

Kasvintuotanto

Syksy on otollista aikaa kalkitukselle. Keskimäärin reilun 200 euron hehtaarikustannuksella saa pellon pH:ta nostettua lähemmä tasoa, jolla maan mururakenne paranee ja maassa olevat ravinteet ja lannoitus tuottavat parempia satoja.

Kalkitus kakynnissa kuva Arja Leppanen

Paljonko kalkitus maksaa?

Yleinen harhaluulo on, että kalkitseminen on iso kustannuserä. Todellisudessa se on erittäin edullinen tapa parantaa maan kasvukuntoa, satoa ja viljelyn kustannustehokkuutta.

- Reilulla neljällä kympillä saa tonnin kalkkia pellolle levitettynä. Normimäärä on 5 tonnia hehtaaria kohti, joten kustannus on noin 215 euroa/ha, ynnäävät ProAgria Etelä-Savon kasvintuotannon asiantuntijat Riitta Savikurki ja Atso Mehto.

Kalkituksen hyödyt

Happamuuden vähentyessä maassa olevat ravinteet ovat paremmin kasvien käytettävissä. Lannoitusta voidaan jopa vähentää, kun pH on oikea. Maan rakenne paranee, sillä liian alhainen kalsiumin (Ca2+) määrä maassa heikentää mururakennetta. Seurauksena voi olla tiivistymistä tai maan liettymistä.

- Magnesium-pitoisen dolomiittikalkin käyttäminen on ainoa järkevä ja mahdollinen tapa poistaa Mg-puutos maasta, toteaa Savikurki.

Eläimille rehun liian alhaiset Ca- ja Mg-pitoisuudet ovat haitallisia. Pitoisuuksien nosto dolomiittikalkituksella vähentää ostokivennäisten tarvetta.

Paljonko on tarpeeksi?

Karkeilla kivennäismailla, niin kuin Etelä-Savon pellot pääsääntöisesti ovat, kalsiumin ja magnesiumin pitoisuudet ovat alhaisia ja kalkitus on oivallinen keino saada pitoisuudet kohdalleen.

Jos maassa on huomattavan alhainen pH, eli maa on liian hapanta kasvien kasvuun, tarvitaan useampi kalkituskerta. Sopiva pH-taso on kivennäismailla 6.0–6.5. Jos pH:n nostotarve on suuri, niin siihen voi käyttää hieman edullisempaa kalkkikivijauhetta.

Sänkilevitys on talvilevitystä nopeampaa ja tehokkaampaa, joten myös edullisempaa. Syksyllä levitetty kalkki ehtii vaikuttaa jo seuraavalla kasvukaudella.

- Tällä hetkellä pelto kantaa hyvin levityskalustoa. Tulevasta talvesta ei tiedä, miten se soveltuu kalkitukseen, viittaa Atso Mehto roudan mahdolliseen puuttumiseen.

Syksyllä on hyvä aika paneutua maan kasvukuntoon ja ensi kauden viljelysuunnitteluun!