Kainuunharmas kantakirjaan – lampureiden ja lammastoimialan odottama päätös

14.03.2016

Mediatiedote 14.3.2016
ProAgria Keskusten Liitto

ProAgria Keskusten Liitto on hyväksytty kainuunharmas-lammasrodun kantakirjaa pitäväksi yhteisöksi Elintarviketurvallisuusviraston Eviran päätöksellä. Hyväksyntä tuli voimaan 29.2.2016 ja se on voimassa toistaiseksi. ProAgria Keskusten Liitto pitää kirjaa jalostukseen käytettävien puhdasrotuisten lampaiden jalostusarvon määrittämisessä saaduista tuloksista sekä eläinten perinnöllisistä erikoispiirteistä ja -virheistä. 

– Kantakirjatiedoista ajetaan yksilökohtaisia, tilakohtaisia, alueellisia ja valtakunnallisia yhteenvetoja. Tiedot auttavat lampureita kehittämään omaa eläinainestaan sekä toimintaansa ja parantamaan yrityksen tulosta, kertoo palveluryhmäpäällikkö Henna Mero ProAgria Keskusten Liitosta.

Yksi kolmesta alkuperäisrodusta

Kainuunharmas -lampaiden kantakirjaus pohjautuu rodun omaan ohjesääntöön. Eläin katsotaan puhdasrotuiseksi, jos sen vanhemmat ovat vähintään kahdessa suoraan takanevassa polvessa kainuunharmaksia. Puhdasrotuinen kainuunharmas voidaan hyväksyä varsinaiseen kantakirjaan sen täyttäessä yleisvaatimukset. – Lampaalla tulee olla hyväksyttävä rakenne, pässin on oltava siitoskykyinen ja uuhen on ainakin kerran karitsoinut. Tällä hetkellä tuotosseurannan rekisteriin on merkitty 731 kainuunharmas uuhta. Kantakirjaus helpottaa myös pässin valintaa, sanoo lammastuotannon asiantuntija Kaie Ahlskog ProAgria Etelä-Suomesta.

Jalostuksella pyritään säilyttämään itse rotu, sen seitsemän pässilinjaa (A, I, L, M, P, R ja T) ja rodunomainen väritys sekä hyvät maisemanhoito-ominaisuudet. Lisäksi jalostuksessa pyritään ylläpitämään hyviä hedelmällisyysominaisuuksia ja parantamaan lihantuotantokykyä sekä villa- ja turkisominaisuuksia niin, että kaikkien alkutuotteiden laatu vastaisi sekä niitä jalostavan teollisuuden, että kuluttajien toiveita. –Tavoitteisiin pyritään tekemällä tarkkailua seuraavista ominaisuuksista hedelmällisyys, emo-ominaisuudet, kasvunopeus, teurasominaisuudet, terveys, rakenne, villan määrä ja laatu sekä turkiksen laatu. Vain parhaat yksilöt pääsevät kantakirjan arvoluokkiin (I, II ja III). ProAgria asiantuntijat tekevät ominaisuuskohtaisia arvosteluja tuotosseurantatiloilla. Jalostuseläinten myynti voi tuoda huipputiloille tärkeän tulomuodon, kertoo Ahlskog.

Käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen

Kainuunharmas on suomalainen alkuperäisrotu, joka kuuluu pohjoismaiseen lyhythäntäiseen tyyppiin. Se on kooltaan keskikokoinen ja voi olla joko sarveton tai sarvellinen. Edustajat ovat monivärisiä, mutta tyypillisimmillään ne syntyvät lähes mustina ja vaalenevat ensimmäisten elinvuosien aikana. Rotu on hedelmällisyysominaisuuksiltaan erinomainen ja emo-ominaisuuksiltaan hyvä. Ruhojen teuraslaatu on tyydyttävä. – Harvinaisten värien ansiosta villat ja taljat ovat hyvin kysyttyjä. Kainuunharmas soveltuu hyvin myös maisemanhoitoon. Ne viihtyvät hyvin pusikoissa ja metsissä uteliaan luonteensa sekä ketterän liikkuvuutensa ansiosta, kuvailee Ahlskog monipuolista kainuunharmasta.

Lisätietoa

Henna Mero, palveluryhmäpäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, 040 589 6202, henna.mero@proagria.fi
Kaie Ahlskog, lammastuotannon asiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi, 0400 731 811, kaie.ahlskog@proagria.fi

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.