Jalat maassa, katse taivaalla
2 min lukuaika
ProAgria Lapin yritysasiantuntemus on ollut mukana Nellimin Erähotellin kehittämisessä koko yrityksen kasvutarinan ajan.
Pian on käsillä vuodenaika, jolloin pienen Nellimin kylän raitti täyttyy kansainvälisestä puheensorinasta. Erähotelliksi muuttunut vanha koulu majoitustiloineen kaksinkertaistaa sesonkiaikaan joka yö kylän asukasmäärän.
Yrittäjäpari Mari ja Jouko Lappalainen osti vuonna 2004 Nellimin lakkautetun ja neljä vuotta tyhjillään olleen koulun. Inarin seutu oli molemmille tuttua, ja kummallakin oli kokemusta matkailusta ja yrittäjyydestä.
– Luonnonkaunis paikka Inarijärven rannalla, saamelaisuus, revontulet ja lentokenttä lähellä. Näille vahvuuksille lähdimme kehittämään uutta yritystä. Kansainväliset markkinat olivat meille itsestäänselvyys ensimetreistä lähtien, Jouko Lappalainen kertoo.
Sittemmin koulun paikalle on noussut Nellimin Erähotelli, jonka huoneissa, huoneistoissa, mökeissä ja revontulikuplissa eli lasikattoisissa majoissa on majoitustilaa 170:lle.
Kolmen hotellin ketju oli Lappalaisten tavoite heti alussa. Nellimin rinnalle Lappalaiset ostivat ensin Muotkan Majan Saariselän Kakslauttasesta. Toukokuussa yritysperheeseen liitettiin hotelli Lapinleuku, joka sai kansainvälisemmän nimen Nangu. Joulukuussa Inarijärven rannalle valmistuu hotelliketjun kuopus, Inarin Erähotelli.
Positiivinen kierre
Uusien kohteiden rakentaminen, peruskorjaus ja laajentaminen on ollut iso satsaus. Yksin tänä vuonna investoinnit nousevat seitsemään miljoonaan. Samalla majoituspaikkojen kokonaismäärä kasvaa 470:een.
– Kaikkien kohteiden konsepti on sama. Olemme alusta lähtien vieneet yritystämme eteenpäin laatu edellä. Nyt päälinjat ovat tässä. Käsissämme on hieno paketti, jonka kehittämistä jatkamme, Jouko Lappalainen sanoo.
Hän luonnehtii yrityksen matkaa positiivisesti itseään ruokkivaksi kierteeksi.
– Nautimme tästä työstä, elämäntavasta, jossa saa toteuttaa itseään.
Positiiviseen kierteeseen voinee lukea myös sen, että Nellimiin saadaan uusi tie, jonka työt alkavat tänä syksynä. Parinkymmenen kilometrin soratieosuus kelirikkoineen on pian mennyttä aikaa.
Kaikkea ei tarvitse tehdä itse
Jouko Lappalainen sanoo, että menestyminen edellyttää hyviä verkostoja ja yhteistyötä moneen suuntaan, kuten matkailuyritysten, matkanjärjestäjien, kunnan, ELY-keskuksen ja verottajan kanssa.
– Olemme olleet aktiivisesti mukana monissa Lapin hankkeissa. Ne ovat antaneet hyvän mahdollisuuden nähdä, miten muualla toimitaan, Jouko Lappalainen sanoo ja lisää, että osallistuminen hankkeisiin edellyttää aina aktiivisuutta myös itseltä.
ProAgria Lapin yritysasiantuntemus on ollut mukana kehittämisessä koko yrityksen kasvutarinan ajan.
– On tarvittu liiketoiminnan ja investointien suunnitteluaja erilaisia laskelmia. Me olemme sparraajia ja tarvittaessa haemme asiantuntemusta toisaalta omasta organisaatiosta tai sen ulkopuolelta. Yrittäjä tekee omat päätöksensä, yritysasiantuntija Keijo Siitonen sanoo.
Yritysasiantuntija Pekka Myllylä on tuonut mukanaan myös rakentamisosaamista.
– Meille on ollut alusta asti selvää, ettei kaikkea tarvitse osata itse. Yritysasiantuntijoiden apu on ollut korvaamaton investointien, rahoituksen ja talouden suunnittelussa, Jouko Lappalainen lisää.
Teksti: Ella Karttimo