Hiilijalanjälkitiedosta lisäarvoa viljalle

2 min lukuaika

Referenssit

Biocoden viljan hiilijalanjälkilaskuri tilan tiedoin avasi Sebastian Sohlbergille uusia ajatuksia ja pohdintoja.

Biocode sebastians penttim sarip kuvasanttila nettisivuartikkeli

Biocoden viljan hiilijalanjälkilaskurin ensimmäisiin pilotteihin osallistui Sebastian Sohlberg Siuntiosta. Oman tilan tiedoilla tehdyt laskennat avasivat uusia ajatuksia, vertailuja ja pohdintoja, mikä vaikutus eri tekijöillä on tuloksiin.

Monipuolinen viljatila etsii selkeästi lisäarvoa tuottamalleen sadolle.

- Miten kehittää tuotteita, joihin voi kytkeä lisäarvoksi hiilensidonnan, pohtii viljaan sekä riistasiementuotantoon ja -myyntiin erikoistunut Sohlberg tilallaan Malmgård Sundeåssa.

Hän on perehtynyt syvällisesti tuotantoonsa, ravinteiden käyttöön ja kierrättämiseen sekä luonnon monimuotoisuuteen.

Isot sadot kannattavat

Biocoden viljan hiilijalanjälkilaskurissa arvioitiin ensin tilan syys- ja kevätvehnän viljelyä. Ensimmäiset havainnot olivat, että satotasolla on merkittävä vaikutus: mitä isompi sato hehtaarilta, sitä pienempi hiilijalanjälki eli isoihin satoihin kannattaa pyrkiä.

Maalajilla on myös merkitystä, mutta polttoaineella yllättävän vähän.

- Viljelyprosessi pitää avata aika tarkkaan ja ymmärtää esimerkiksi erilaisten lannoitusohjelmien vaikutus. Satopotentiaalin kotiuttaminen ja siihen suhteutetut toimenpiteet näyttäisivät olevan kaikkein tehokkaimmat, Sohlberg arvioi hiilijalanjälkilaskennan tulosta.

Viljely on biologinen prosessi, josta vääjäämättä tulee päästöjä; tosin samalla kasvusto, juuret ja maa sitovat hiilidioksidia. Maatalous on metsätalouden ohella ainoa tuotannon ala, joka päästöjensä ohella myös sitoo hiilidioksidia.

Hiilitase tulevaisuutta

Biocoden viljan hiilijalanjälkilaskuri laskee tällä hetkellä pelkästään hiilijalanjälkeä. Sidonta tulee laskuriin heti, kun saadaan lisää tutkittua tietoa ja mallinnettua se laskuriin.

- Sidontatiedon jälkeen pystyn näkemään viljelyni kokonaisuuden, arvioimaan toimenpiteitä sen mukaan ja tuotteistamaan tuotteitani erilaisille markkinoille sopivaksi, toteaa Sohlberg.

Hiilitase kertoo konkreettisesti, miten paljon viljelystä tulee päästöjä sekä paljonko hiiltä sitoutuu maahan juuristoon ja syvemmällä olevaan varastoon.

Hiilitaseen kautta päästään tulevaisuudessa häämöttävään hiilikauppaan. - On tärkeää, että viljelijä omistaa peltojensa hiilen ja pystyy hyödyntämään sitä esimerkiksi liiketoiminnallisesti.

Biocoden hiilijalanjälkilaskuri avautuu verkossa lokakuussa. Laskurin käyttöä ja erityisesti tulosten analysointia tekevät ProAgrian ilmastoratkaisuihin erikoistuneet asiantuntijat, joilla on maan kasvukuntoon liittyvät asiat hallinnassa ja jotka tietävät, mitä kannattaa tehdä ja mistä lähteä liikkeelle.