Etelä-Pohjanmaalla kasvukausi on edellä noin viikon
Toukokuun ja kesäkuun kuivuus on vaihtunut vihdoin sateiseksi säätilaksi. Viljakasvustoissa kuivuus näkyi heikkona orastumisena viimeisillä kylvöillä ja myös viljojen vaalenemisena. Kasvukausi on tällä hetkellä edellä keskimääräisestä lähes viikon.
Lämpösummaa ehti kertyä paljon keskimääräiseen verrattuna toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa ja tämä sai myös nurmet nopeaan kasvuun. Rehunteko yllättikin monet tilat ja sen korjuu alkoi selkeästi keskimääräistä aiemmin. Viljoilla kasvinsuojelutoimet ovat täydessä käynnissä ja sateiset säät myös tuovat rikkakasvit pelloille. Rikkakasviruiskutuksen yhteyteen kannattaa miettiä kasvunsääteitä mukaan, koska aikaisemmat kylvöt näyttävät reheviltä, erityisesti kauralla. Öljykasvit ovat nousseet pintaan ja ovat lähteneet hyvään vauhtiin kasvussa. Kumina on kasvanut hyvin ja kuminakoin toukkia on havaittu paikoin. Paikoin toukkia on ollut runsaasti ja niitä on jouduttu torjumaan. Sateinen sää auttaa peltoja nyt ja viimeisetkin kylvöt lähtevät orastumaan paremmin. Kevään kuivuus kuitenkin verotti parasta terää, mutta onneksi saimme vihdoin sadetta kasvustojen tilaa paranemaan.
Syysviljat
Syysviljoja on verottanut talvi-, ja erityisesti kevättuhot ja kuivuus. Syysviljat ovat varsin harvoja eikä suuria sato-odotuksia syysviljoilla ole tänä kasvukautena odotettavissa. Ruis on jo pitkällä ja kasvanut pituutta sateisen sään tultua. Rukiit ovat harvoja ja kylvöaikana ruista jouduttiin rikkomaan paljon.
Nurmet
Säilörehun ensimmäisestä sadosta on arviolta noin puolet korjattu pääosin viime viikon loppupuolella. Loput rehut tehdään alueella heti säiden salliessa. Kuivuuden vuoksi nurmet vanhenivat nopeasti ja varsinkaan timoteilla ei versontaa tapahtunut. Talvella harventuneilla lohkoilla sato jäi heikoksi ja paremmillakin lohkoilla jäätiin liki puoleen normaalisadosta. Laadultaan rehu oli hyvää, paikoin raakavalkuaiset olivat turhan korkealla sulavuuteen verrattuna sekä myös nautojen tarpeisiin nähden. Korkea valkuainen johtuu huonosta kasvusta. Valkuaispitoisuus suorastaan romahti parissa päivässä, mikä johtunee siitä, että kuivuudesta kärsinyt kasvusto siirsi ravinteet juuristoon. Tämä oli havaittavissa myös niiton jälkeisessä sängessä, mikä on ollut pääosin komean vihreää. Kevään lannoituksesta yli jäänyt typpi on siten heti käytettävissä kasvuun. Se ei kuitenkaan poista tarvetta lannoittaa nurmet välittömästi korjuun jälkeen. Mikäli lohkolta on tullut heikko sato, 10–20 % alhaisemmalla lannoituksella voi lähteä liikkeelle. Karjanlannan levitys tulee tehdä välittömästi, koska nurmi lähtee näissä olosuhteissa nopeasti kasvuun. Sateiden jälkeen, mikäli lämpöä riittää, korjaamattomilla nurmilla on odotettavissa versontaa. Vaikka timotei onkin jo tähkällä, niin sivuversoista riittää lehtevyyttä. Tällöin sulavuus ei kokonaismassassa ole niin heikko kuin ehkä silmävaraisesti näyttää. Rehu kannattaa niittää heti kun sääolot sallivat. Kuivaheinän teko alkanee välittömästi silloin, kun sääennusteet lupaavat pidempää poutajaksoa.
Varhaisen korjuun vuoksi toinen sato valmistunee 4–6 viikon kuluessa eli heinäkuun puolen välin tienoilla.
Voikukan torjuntahetki on viikko sitten niitetyillä nurmilla nyt käsillä, samalla voi ruiskuttaa lehtilannoksia kasvua piristämään.
Peruna
Perunan istutukset ovat loppusuoralla. Rikkatorjuntaa on tehty ja ensimmäistä ruton torjuntaa suunnitellaan tehtäväksi tällä viikolla.