Asiakastiimitoiminnasta hyötyä tilan strategian ja pitkän aikavälin suunnittelussa
ProAgria Itä-Suomi palkinto luovutettiin 12.12.2024 Edustajiston kokouksessa Maitotaipale Oy:lle. ProAgria Itä-Suomi palkinto luovutetaan kolmatta kertaa asiakasyritykselle, joka on saavuttanut tiiviillä yhteistyöllä moniammatillista tiimiä hyödyntäen yrityksensä toiminnassa positiivisia tuloksia. Asiantuntijatiimit olivat tehneet esitykset palkinnonsaajista perusteluineen, joista hallitus on tehnyt valinnan.
Liperin Ahonkylässä sijaitseva Maitotaipale Oy on perustettu vuonna 2017. Noin 170 lypsylehmän, kolmen lypsyrobotin tilaa pyörittävät Mikko Lihavainen ja Titta Pehkonen. Tila on Mikon kotitila, johon on tehty omistajanvaihdos vuonna 2006. Tilalla on 160 hehtaaria omaa sekä vuokrapeltoa. Tilallisten naapuri Jorma Pitkänen on tilan pelto-osakkaana. Tilan oman väen lisäksi tilalla on yksi ulkopuolinen työntekijä.
Mikko ja Titta ovat hyödyntäneet ProAgria Itä-Suomen asiakastiimitoiminnan asiantuntemusta tilallaan useamman vuoden ajan. He käyttävät tiiviisti niin talouden, ruokinnan kuin kasvipuolen asiantuntijoiden osaamista. Lisäksi tilalliset ovat mukana ProAgria Itä-Suomen hallinnoimissa Kestävyyttä nurmesta -nurmipienryhmässä ja Valkuaisviisas maidontuotanto -hankkeen tilaisuuksissa, jossa ovat aktiivisesti tekemisissä muiden lähialueen tuottajien kanssa.
Tilan maidontuotannon tuotos tällä hetkellä on 13 500 EKM. Tilalla on viljelyksessään noin 100 hehtaaria säilörehunurmea, ohraa ja joskus kauraa. Vuosittain tilalla tehdään kolme mahdollisimman tasalaatuista säilörehusatoa, joka helpottaa paljon tilan ruokinnan suunnittelua. Hyvä säilörehu syntyy nurmesta, joka on kylvetty riittävällä siemenmäärällä ja monipuolisilla lajikkeilla. Säilörehuseoksessa on ollut 15 prosenttia Englannin raeheinää, jonka talvehtimisen mahdollistaa hyvin Itä-Suomen mikroilmasto. Tämä kasvi parantaa säilörehun laatua.
Haastetta säilörehun teolle ovat tuoneet hanhiparvet. Tilan viljelymenetelmiä on kehitetty nostamalla siemenmääriä ja siirrytty hajakylvöön nurmea perustaessa. Tämä on pienentänyt rikkapainetta. Kasvinsuojelua on lisätty kolmannen ja neljännen vuoden nurmiin säännönmukaisesti.
Viljelyn tehostamisessa auttaa myös ProAgria Itä-Suomen kasvintuotannon asiantuntijan Kaisa Matilaisen tekemä viljelysuunnitelma, jossa on tarkat laskelmat nurmialan riittävyydestä. Tilalla ei juurikaan olla tehty yksivuotisia kokoviljasäilörehuja.
Lihavaisella ja Pehkosella on kaikki pellot aktiiviviljelyssä ja avo-ojat ovat poistuneet. Tulevaisuudessa tavoitteena on saada satotasoa ylemmäksi ja olla omavaraisia säilörehun osalta. Myös nestelannoitusta olisi tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa ja tästä tilallisilla onkin jo parilta vuodelta kokemusta.
- On todella tärkeää, että tätä meidän työtä seuraa myös ulkopuoliset silmäparit. Kaikki asiakastiimissä olevat asiantuntijat tietävät meidän tavoitteemme ja sen mitä muut asiantuntijat tekevät tavoitteidemme eteen. Yhdessä suunnittelu navetan tarpeiden mukaan on tärkeää. Talouspuolellakin on selkeä visio siitä, mitä on tulossa ja suunnitteilla. Kuukausittain saamme tietää ruokinnan taloudellisuudesta, Lihavainen toteaa.
Tilallisilla on yhteinen WhatsApp-keskusteluryhmä asiantuntijoiden kanssa, jossa käydään lähes päivittäin keskustelua esimerkiksi ruokinnansuunnitteluun liittyen.
Kerran vuodessa Titta ja Mikko kokoontuvat livetapaamiseen tiiminsä kanssa.
-Jos haluaa lähteä mukaan asiakastiimitoimintaan, täytyy olla valmis kertomaan avoimesti oman tilan toiminnasta ja on myös tosi tärkeää, että henkilökemiat natsaa, kuten meillä ProAgria Itä-Suomen asiantuntijoiden kanssa, Titta ja Mikko tiivistävät onnistunutta yhteistyötään.