Analysoi uuden kauden rehut
Sisäruokintakausi lähestyy ja on aika teettää rehuanalyysit tukemaan ruokinnan suunnittelua sekä eri rehuerien kohdistamista oikeille eläinryhmille. Teetä samalla rehuista myös kivennäisanalyysi, jonka avulla varmistat tasapainoisen kivennäisruokinnan erityisesti umpikauden eläimille.
Palkokasvipitoisten rehujen ruokintaa kannattaa välttää tiineyden viimeisten kuukausien aikana erityisesti lypsylehmien kohdalla, jotta elimistön kalsiumpumppu toimisi optimaalisesti maidontuotannon alkaessa. Riski poikimisen aikaisesta kalsiumvajeesta on toki olemassa myös useamman karitsan synnyttävillä uuhilla, eikä se ole poissuljettu myöskään emolehmillä. Kalsiumvajeen ennaltaehkäisyssä merkittävä rooli on myös eläinten lihomisen ehkäisyllä, joten omien rehujen tunteminen on tärkeää.
Lisäkalsiumia ruokintaan
Maidontuotannon alkaessa ruokintaan on mahdollista saada lisäkalsiumia ruokintakalkilla. Lypsylehmille on sallittua käyttää akuuttiin kalsiumvajeen hoitoon kalsiumkloridia sisältäviä erikoisrehuja. Toiveissa on, että lähiaikoina hyväksytään myös toinen nopeavaikutteinen kalsiumin muoto eli kalsiumpropionaatti.
Kyseisten erikoisrehujen käyttö ei ole lainsäädännön vuoksi sallittua muille eläimille, eli lampaiden, vuohien ja emolehmien hoitoon tarvitaan eläinlääkäri antamaan lääkekalsiumia.
Muista aina varmistaa käyttämiesi rehuvalmisteiden soveltuvuus luomutuotantoon.
Sisäruokintakauteen valmistauduttaessa on hyvä tarkistaa myös kuivikevarastojen riittävyys ja tarvittaessa selvittää hyvälaatuisten kuivikkeiden saanti. Tänä syksynä moni on saanut kerättyä hyvälaatuisia olkia useamman vuoden tarpeisiin, mikä on hyvä asia. Kunnollinen kuivitus ylläpitää eläinten terveyttä.