Ahon tilalla rehujen analysointi tuo kustannussäästöjä ruokintaan
Marko Aho kehottaa antamaan rehujen kilpailutuksen esimerkiksi ProAgrian asiantuntijan tehtäväksi, jos itse kokee kilpailutuksen hankalaksi.
Rehujen laadussa voi olla suurta vuosittaista vaihtelua, minkä vuoksi niiden analysointi on oleellista. Maatalousyhtymä Marko ja Petri Ahon tilalla Perhossa pidetään kotoisten rehujen analysointia erittäin tärkeänä. Tila hyödyntääkin tehokkaasti rehunäytteenottoa. – Säävaihteluiden vuoksi on vaikea ennustaa kasvustojen perusteella, millaista tavaraa säilöön on saatu, joten otamme rehuanalyysit vähintään valmiista rehuista, kertoo Marko Aho. Uusintanäytteitä otetaan tarvittaessa myös syötön edetessä, jotta varmistutaan jatkuvasti rehun laadusta. Korjuuaikanäytteitä Ahon tilalla käytetään rehunteon aloitusajan ja lohkojen korjuujärjestyksen varmistamiseen ja raaka-ainenäytteitä hyödynnetään, jotta jo kesällä on mahdollista alustavien tietojen perusteella miettiä rehujen syöttöjärjestystä. Marko toteaakin, että näytteistä aiheutuva kustannus ja lisätyö saadaan varmasti takaisin helpomman ruokinnansuunnittelun ja tarkentuneen ruokinnan ansiosta.
Marko Aho kehottaa antamaan rehujen kilpailutuksen esimerkiksi ProAgrian asiantuntijan tehtäväksi, jos itse kokee rehujen kilpailutuksen hankalaksi. ProAgrian Karjakompassi-ruokinnansuunnitteluohjelma huomio kaikkien rehutoimittajien rehut. Ohjelma mahdollistaa rehujen vertailun ja optimaalisimman rehustuksen valinnan tilalle.
Kotoisten rehujen laatu vaikuttaa ostorehujen tarpeeseen, määrään ja laatuun. Analysoituihin rehuihin perustuvalla ruokinnansuunnittelulla voidaan säästää rehukuluissa ja valita oikea väkirehutäydennys. Kun analysoinnin yhteydessä tarkastellaan myös rehujen kivennäiset, voidaan helposti tarkastella kivennäisten oikeellisuutta ja estää virheellisestä kivennäisruokinnasta johtuvia ongelmia. Oikealla ruokinnalla vältetään lehmien yli- tai aliruokintatilanne. Yliruokinta on kallista ja voi jopa sairastuttaa eläimen. Jos tilalla syötetään täysrehua, jonka hinta on 350 €/tn, jo yhden kilon ylimäärä päivässä lehmää kohden tarkoittaa 50 lehmän karjassa hukattuja euroja karkeasti 525 €/kk ja 6 300 €/vuosi.